27-09-2023

(VIDEO) Ratković o turističkoj sezoni: Imamo veći stepen popunjenosti, ali i znatno više kreveta u odnosu na 2019.

Dekan Fakulteta za biznis i turizam, prof. dr Rade Ratković gostujući u Jutrom iz Budve ocijenio je da trenutno ne postoje pouzdani parametri kako bi se ocijenila ljetnja turistička sezona, te da izostaju i oni minimalni koji se odnose na broj dolazaka i noćenja.


Foto: Mediabiro/arhiva

On je kazao da je, prema statistici, u kolektivnom smještaju ostvareno oko 13 odsto noćenja više nego 2019, ali i napomenuo da to ne znači da je ovogodišnje poslovanje bilo bolje u odnosu na sezonu koja se u javnosti percipira kao rekordna.

"Imamo znatno više kreveta nego tada, tako da su pravi pokazatelji stopa popunjenosti i prihod po raspoloživoj sobi. Mi nažalost prihod po raspoloživoj sobi nemamo, jer je ukinuto jedno istraživanje koje je finansiralo Ministarstvo i koje se sprovodilo svake godine", kazao je Ratković.

On je istakao da će podaci o ostvarenim prihodima biti dostupni tek u julu i avgustu iduće godine kada Centralna banka sabere sve bilanse.

"Mi sad imamo bilans za 2022. godinu i turizam je u gubitku od nekih 18 miliona. Budva je takođe u gubitku, manjem nego što su drugi, ali je takođe u gubitku. To su pokazatelji i parametri da možemo da izrazimo nezadovoljstvo, odnosno da se motivišemo da pravimo rekord u turizmu, da popravljamo naš turizam, da pogledamo kako drugi rade. Evo imamo zapadno Dubrovnik i dalje obalu Hrvatske, imamo i Albaniju koja ogromnim koracima ide naprijed u odnosu na njenu startnu poziciju. A imamo i podatke za druge zemlje Mediterana čiji su procenti popunjenosti duplo ili više nego duplo veći nego što su kod nas, kao i prihodi po raspoloživoj sobi. Imamo primjere za ugled, ne moramo izmišljati toplu vodu nego treba da se organizujemo kao ostale zemlje Mediterana", ocijenio je.


Ratković, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Profesor Ratković upozorio je da Crna Gora kao destinacija mora poboljšati saobraćajnu infrastrukturu, po uzoru na pozitivne primjere iz našeg regiona.

"Mi umjesto da poboljšamo našu saobraćajnu pristupačnost, mi je pogoršavamo. Prva mjera "tridesetoavgustovaca" je bila da se ukine Montenegro Airlines koji je imao nekih 45 destinacija sa kojih je dovodio goste. On nije bio dovoljan, trebalo je da bude više čartera i turoperatora, ali je to bilo značajno za nas. Sad isto tako imamo praksu da nas napuštaju i mi sami ne možemo taj problem da riješimo jer smo mala destinacija. Dubrovnik nam je bilzu, oni imaju veliki broj čarter kompanija. Na dnevnoj bazi imaju čak letove i iz Amerike i država brine o saobraćajnoj pristupačnosti Hrvatske. Ona je napravila veliki iskorak i sa auto-putem, ali niko kod nas ne pominje da se taj put produži prema Crnoj Gori. Pominjemo neke sjeverne pravce, ali zapad nije tema. I drugo, mi smo zemlja koja je opterećena permanentnim krizama, permanentno rušimo i formiramo vlade. Turizam to ne trpi, na to je jako osjetljiv, a cijenu plaćaju građani."

Budva je, kako je dodao, posebno pogođena fenomenom nezaustavljive gradnje stanova za tržište .

"I to je razlog što nama dolazi mlađa populacija slabije potrošačke moći, čak i iz zapadnih zemalja. Uglavnom su smješteni u apartmanima, kupuju u marketima da "jeftinije prođu". Moramo tu činjenicu da pogledamo u oči, a sada radimo i analize u partnerstu sa Turističkom organizacijom i mislim da ćemo zajedno ponuditi neka rješenja, ali ni najbolje rješenje nije dobro ako se ne sprovodi", kazao je profesor Ratković.

Pogledajte kompletno gostovanje profesora Ratkovića u Jutrom iz Budve:



M.S.