29-09-2020

SZO: U Africi preduslovi za katastrofu

SZO upozorava da bi u slučaju da preventivne protivepidemiološke mjere ne daju očekivane rezultate u Africi, koronavirus mogao da odnese i do 200.000 života.

SZO:  U Africi preduslovi za katastrofu | Radio Televizija Budva

Preopterećeni zdravstveni sistem u afričkim zemljama, malobrojne ambulante za masovno testiranje i prenaseljeni gradovi - sve su to, po mišljenju stručnjaka, preduslovi za katastrofu koja bi od februara mogla da se obruši na Afriku, prenio je Rojters.

Iz SZO stižu upozorenja da bi uprkos primjeni preventivnih, vanrednih mjera, Kovid-19 do kraja 2021. godine mogao bi da odnese i do 300.000 života.

"Na osnovu dosadažnjih pokazatelja, nije izvjesno da ćemo u Africi imati dramatično povećanje broja oboljelih ili smrtnih slučajeva među kovid pacijentima", ocijenila je Rašida Ferand iz Londonske škole za tropske bolesti koja radi i za klinički centar u prijestonici Zimbabvea Harareu.

Kasniji dolazak virusa na afrički kontinent je dao priliku da se afričke države uz pomoć međunarodnih organizacija, blagovremeno pripreme za predstojeće epidemiološke izazove, poručuju stručnjaci.