16-05-2020

Testiranje građana besplatno za sada; Ako dođe do eskalacije virusa, sezona bi definitivno bila izgubljena

Građani mogu besplatno da se testiraju u Institutu za javno zdravlje, saopšteno je juče na pres konferenciji za novinare.



Državni sekretar Ministarstva za turizam i održivi razvoj Damir Davidović govoreći o sezoni, kazao je da ukoliko bi došlo do eskalacije virusa, sezona bi definitivno bila izgubljena. On je poručio da nema razloga da se ne pridržavamo mjera. Na konferenciji je takođe saopšteno da je Crna Gora već 11 dana bez novih slučajeva bez koronavirusa.

11 dana bez novih slučajeva

Doktorica Sanja Medenica kazala je da danas punih 11 dana otkad nemamo novoregistrovanih slučajeva.

"Dvije osobe su ozdravile tako da trenutno imamo četiri osobe na kućnom liječenju", kazala je ona.

"133 uzorka analizirana i nije bilo novooboljelih. Ukupan broj registrovanih je 324, oporavjenih 311", navela je Medenica.

"Vjerujemo da će se popuštanje mjera shvatiti kao povjerenje i da će građani nastaviti da ih poštuju. Ako se stvari kao do sada budu odvijale i dalje će biti popuštanje mjera. Međutim, ako epidemiološka situacija bude narušena vraćamo se dva koraka unazad", kazala je Medenica.

"Desi se da se građani zaborave ali mi smo tu da podsjećamo i govorimo o preventivnim mjerama. Dobili smo i veliki broj pohvala od građana da su mjere dovele do boljitaka. Da je dobro što su se mnoge mjere preduzimale, površine čistile, dezinfikovale i da bi bilo dobro da se istih pridržavamo i u budućnosti", navela ja ona.

"Osnovna preventivna mjera je održavanje distance, nošenje maski, higijena ruku, radnog i životnog prostora", podsjeća Medenica.

Državni sekretar MORT-a Goran Davidović upozorio je sve ugostitelji i građane da budu oprezni.

"Samo tako ćemo demonstrirati ozbiljan pristup problemu kao što je korona virus. Dovoljan je jedan slučaj nepažnje koji može da izazove dramatične posljedice", kazao je Davidović.

"Zahvaljujući pristupu da slušamo struku na putu samo da budemo corona free destinacija. To naravno zavisi od svih nas. Stvari su jednostavne, pravila jasna i ne postoji nijedan razlog da ih se ne pridržavamo", poručio je Davidović.

Podsjetio je na obaveze ugostitelja:

"Obaveze ugostitelja su: Na ulazu i izlazu obavještenje o mjerama prevencije, za stolom najviše četiri gosta osim ako su članovi porodičnog domaćinstva. Izmešu stolova udaljenost najmanje dva metra. Preporuke IJZ i njihova implementacija učinile su da CG bude posljednja u Evropi gdje je registrovan, i prva koja će moći da objavi da je korona free. Nemojte da ugrozimo sve ono što smo podnijeli u zadnja dva mjeseca", kazao je Davidović.

Nije bilo previše nepravilnosti

''Ugostitelji da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku gostiju na ulazu i izlazu, onemoguće uslugu stajanja i samousluživanja, da obezbijede zaštitne maske zaposlenima, obiljeće mjesta za higijensko odlaganje otpada. Inspektori sprovode kontrole širom CG, djeluju preventivno i daju instrukcije gostima. Ugostitelji su bili u komunikaciji sa Upravom za inspekcijske poslove. Danas nije bilo previše nepravilnosti i ugostitelji su uložili napor i spremno dočekali početak rada'', kazao je on.

Procjena rizika

"Procjena rizika se radi kontinuirano. Imamo svbakodnevno veliki broj testova kako bi vidjeli kakva je situacija u populaciji. Široko testiramo. Ulazimo i u određene kategorije stanovništva a ne samo po epidemiološkim indikacijama da bi vidjeli imamo li onih koji su asimptomatski i nose virus. Imamo još uvijek 4 osobe koje nisu ozdravile, imamo građane koji svakodnevno dolaze u CG i ne možemo reći da ne postoji rizik", kazala je Medenica.

"Prestanak epidemije jeste 28 dana nakon trena kad se ne registruje ni jedan slučaj na teritoriji. Svi rizici koji postoje - ulazak naših građana kod nas, takođe će se gledati i situaciji u okruženju da bi se govorilo o kraju epidemije", navela ja ona.

Testiranje besplatno

"Građani se testiraju u IJZ i za sada je besplatno", kazala je Medenica.

Otvaranje granica


"Otvaranje granica će zavisiti od procjene struke. Na koji način će to biti zavisi od informacija sa našeg tržišta ali i na drugim tržištima. Svima nam je interes da se počne sa radom u punom kapacitetu ali moramo biti disciplinovani i sačuvati ono što je napravljeno. Za CG turizam bi bilo loše da nepažnjom dođe do eskalacije i onda bi sezona bila izgubljena. Kao što smo bili strpljivi dva mjeseca, moramo još malo biti strpljivi i pridržavati se standarda i kao što smo ranije strušali struku slušamo je i sada. Važno je da i način otvaranja granica bude u skladu sa standardima, odlukama, komunikacijama. Moramo sačekati i standarde Evropske unije. Svi smo svjesni da se žur, da je prošle godine u ovom periocu CG turizam ostvarivao rekorde ali ovo je globalna situacija. Vidjećemo kakvi će biti standardi ali insistiraćemo na njima i u skladu sa mišljenjem struke zajednički dođemo do najboljih rezultata u jednoj godini koja neće sa aspekta rezultata biti kao 2019", kazao je Davidović.

Vaučeri

"Razmatramo modele podrške za domaći turizam i vjerrujemo da će oni biti usvojen", kazao je Davidović.

Široko testiranje

Trajaće dok bude potrebe za tim. Još uvijek vršimo testiranja po epidemiološkim indikacijama. I dalje to traje pored ovog širokog testiranja. Nastavićemo sa tim u narednom periodu. kazala je Medenica.

Rekreativni sport

"Mjere su napisane i mogu se naći na sajtu IJZ. Individualni treninzi i oni sa distancama između sportista su dozvoljeni", navela je Medenica.














Izvor: FosMedia