20-01-2021

Tramp napustio Bijelu kuću

Dosadašnji američki predsjednik Donald Tramp otputovao je sa suprugom Melanijom iz Vašingtona na svoje imanje na Floridi i, kršeći dugogodišnju tradiciju, neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena.

Tramp napustio Bijelu kuću | Radio Televizija Budva

"Volimo vas, vratićemo se na neki način", rekao je Tramp na ceremoniji ispraćaja prije nego što je poslednji put predsjedničkim avionom Er fors van (Air force one) odletio ka svom imanju na Floridi.

Po prvi put od 1869. godine prethodni američki predsjednik neće učestvovati u procesu inauguracije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zahvalio se svima koji su radili sa njim, kao i svojoj porodici i ocijenio da je sve do sada učinjeno bilo "nevjerovatno po svim standardima".

"Obnovili smo američku vojsku, izgradili svemirsku snagu", rekao je on i poželio novoj administraciji veliki uspjeh i dodao da "imaju šansu jer imaju dobro postavljene osnove".

"Bila mi je velika čast, najveća čast u životu. Ovo su bile nevjerovatne četiri godine", rekao je Tramp, prenosi AP.

Prethodno je sa suprugom Melanijom napustio Bijelu kuću i došao u bazu Endrus (Andrews) gdje je održana ceremonija kojoj su prisustvovali članovi njegove porodice i nekoliko stotina njegovih pristalica.

Novoizabrani predsjednik Džo Bajden položiće danas zakletvu u Vašingtonu, na ceremoniji koja će se odvijati uz strogi protokol i kulminirati u podne kada će Bajden zvanično postati 46. predsednik SAD.

Ceremonija inauguracije nazvana "Ujedinjena Amerika" neće biti kao ranije inauguracije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima.

Prije nego što se porodica Bajden useli, Bijela kuća, u kojoj je najmanje tri puta došlo do širenja zaraze Kovidom-19, biće dubinski očišćena. Još se ne zna kada će se Bajdenova porodica useliti.

Zbog nasilja u američkom Kongresu početkom meseca u kojima je poginulo pet osoba danas je u Vašingtonu pojačana bezbjednost.



Izvor: Agencija Beta