27-04-2022

Tri decenije od proglašenja SRJ

Na današnji dan 1992. godine, na sjednici Savezne skupštine u Beogradu, donesen je Ustav Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i Deklaracija o osnovnim načelima i ciljevima federacije koju su činile Crna Gora i Srbija.

Tri decenije od proglašenja SRJ | Radio Televizija Budva

Beograd (Foto: Arhiva/RTCG)

Tim ustavom Crna Gora je prenijela značajan dio suvereniteta u nadležnost savezne države, a njena pozicija normirana je kao pozicija ravnopravne članice u federaciji.

Nasljednica Savezne Federativne Republike Jugoslavije, Savezna Republika Jugoslavija, proglašena je 27. aprila 1992. godine.

Živjela je 3.936 dana, a obilježili su je ratovi, inflacija, redovi za mlijeko i hljeb, prazni rafovi, demokratske promjene, podsjeća BBC.

Inače, Srbija i Crna Gora su kroz istoriju bile dio zajedničke države od 1918. do 2006. godine.

Od 1945. su funkcionisale kao republike u socijalističkoj Jugoslaviji, a od 1992. u Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Posljednja zajednička država od 2003. bila je Državna Zajednica Srbije i Crne Gore, nakon koje je Crna Gora postala nezavisna država, poslije referenduma održanog 21. maja 2006. godine.

Name, u martu 2002. godine zvaničnici SRJ - Republike Srbije i Republike Crne Gore, uz prisustvo Visokog predstavnika Evropske unije, potpisali su Polazne osnove za preuređenje odnosa Srbije i Crne Gore, kojima je predviđeno da SRJ ubuduće nosi naziv Državna zajednica Srbija i Crna Gora (SCG).