02-04-2023

U Bijelom Polju polomljena glasačka kutija, glasanje bilo prekinuto sat

U Crnoj Gori održava se drugi krug predsjedničkih izbora. CEMI i CDT nadgledaju regularnost sprovođenja izbora i evidentiraju nepravilnosti.

U Bijelom Polju polomljena glasačka kutija, glasanje bilo prekinuto sat | Radio Televizija Budva

CEMI: Prijavljena kupovina glasova u hotelu u Rožajama

U kontinuitetu pristužu prijave nepravilnosti koje se odnose na nekompletan sastav članova biračkih odbora, fotografisanje glasačkih listića i glasno saopštavanje imena i prezimena birača od strane članova BO.

Iz više izvora CEMI-ju je prijavljena pojava kupovine glasova u prostorijama hotela u Rožajama - Suho Polje, od strane predstavnika jedne političke partije.

U Bijelom Polju glasanje bilo prekinuto na sat

Kako je saopštio Centar za monitoring (CeMI) u Bijelom Polju je bilo prekinuto glasanje nakon što je polomljena glasačka kutija.

Nakon sat vremena je, kako su kazali, pristigla nova biračka kutija, pa je OIK jednoglasno odlučio da se glasanje nastavi i da će biti produženo za sat vremena, koliko je bilo u prekidu.

Fotografiju polomljene glasačke kutije na Tviteru je objavio funkcioner DPS-a iz Bijelog Polja Asmir Pućurica.

Manje nepravilnosti do 15 sati zabilježili posmatrači CDT-a

Posmatrači CDT-a zabilježili su manje nepravilnosti na nekoliko biračkih mjesta. Riječ je o popunjavanju zahtjeva za glasanje putem pisma na biračkom mjestu što nije u sklasdu sa zakonom. Zabilježeno je i korišćenje telefona i fotografisanje listića.

„Na biračkom mjestu broj 54 u Bijelom Polju 24 zahtjeva putem pisma popunjena su i potpisana na biračkom mjestu. Takođe, na biračkom mjestu broj 3 u Bijelom Polju, 7 od 12 zahtjeva za glasanje putem pisma popunjeno je na biračkom mjestu. Svi ovi zahtjevi su prihvaćeni od strane biračkih odbora, uprkos tome što nijesu bili potpisani od strane birača“, navodi s eu saopštenju.

Na biračkom mjestu broj 54 u Bijelom Polju, jedna biračica je fotografisala glasački listić, koji je birački odbor nakon toga poništio zbog povrede tajnosti glasanja.

Na biračkom mjestu broj 59 u Pljevljima član biračkog odbora koristi telefon na biračkom mjestu, što nije dozvoljeno.

CDT: Biraču data dva glasačka listića, jedan proglašen nevažećim

Kako javlja CDT na biračkom mjestu broj 69-B OŠ “Vuk Karadžić” u Podgorici greškom jednog od članova biračkog odbora, biraču su data dva glasačka listića. Birač je popunio oba listića, a popust je primijećen tokom odvajanja kontrolnog kupona. Jedan od dva glasačka listića je proglašen nevažećim.

Na biračkom mjestu broj 3 Radmance, u Petnjici, zabilježen je jedan slučaj povrede tajnosti glasanja, tako što je birač je nakon ubacivanja glasačkog listića na glas izgovorio za koga je glasao. Glasački listić nije poništen.

Na biračkom mjestu broj 23 OŠ Vuksan Lekić nestalo je struje u 11:30. Kako je onemogućena elektronska identifikacija birača, birački odbor je nastavio glasanje po sistemu vizuelne identifikacije, što je u skladu sa zakonom.
Na biračkom mjestu broj 21 Trešnjevo u Andrijevici od otvaranja biračkog mjesta nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora.

Pocijepao listić nakon što ga je fotografisao

Na biračkom mjestu u OŠ „Radojica Perović“ u Podgorici prijavljeno fotografisanje glasačkog listića, javlja CEMI. Članovi biračkog odbora su intervenisali i spriječili su građanina da glasa, nakon čega je ta osoba pred svima pocijepala svoj listić i napustila biralište.

„BO unio u zapisnik navedeni događaj. Ovim je pomenuti glasač povrijedio član 71a ZIOPa, kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja u prostoriji za glasanje (telefon, mobilni telefon, laptop, tablet računar itd)“, kazali su iz CEMI-ja.

CEMI: Član biračkog odbora daje novac glasačima

Na biračkom mjestu 16 u Tuzima građanka je prijavila da član BO daje novac građanima koji dolaze na glasanje.

"U prijavi se potvrđuju tri, uz navođenje da postoje saznanja o još nekoliko identičnih slučajeva", saopštili su iz CEMI-ja.

CDT: Incident u Podgorici nakon opravdanog poništavanja dva listića

Kako javlja CDT, na biračkom mjestu broj 25 u OŠ “Vladimir Nazor” u Podgorici, došlo je do incidenta nakon opravdanog poništavanja dva glasačka listića zbog povrede tajnosti glasanja. U incidentu je oštećen pečat na glasačkoj kutiji, nakon čega je pozvana i policija. Glasačka kutija je ponovo zapečaćena, i glasanje je nastavljeno.

“Na biračkom mjestu broj 49 OŠ Miločani u Nikšiću, na licu mjesta se popunjavaju zahtjevi za glasanje putem pisma, što je suprotno zakonu. Zahtjev za glasanje putem pisma moraju biti potpisani od strane birača”, navode iz CDT-a. .

Na biračkim mjestima broj 37 OŠ u Strahovom Dolu u Pljevljima i biračkom mjestu broj 106-D Dom omladine Donja Gorica u Podgorici, od početka glasanja nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora.

"Na biračkim mjestima u mjesnoj zajednici Zagorič (21 A, Bi C) u Podgorici nije vidno istaknuta zastava Crne Gore, što je suprotno pravilima o uređenju biračkih mjesta", javlja CDT.

Sukob dvije osobe u Podgorici, intervenisala policija i hitna

Kako javlja CEMI, ispred BM 17 u Podgorici desio se incident između dvije osobe koje su se sukobile, povodom čega je intervenisala policija i hitna pomoć. Sukob nije povezan sa izbornim procesom, javlja CEMI.

Član biračkog odbora prepisao podatke građanke koja je došla na glasanje

Prema navodima CEMI-ja jedna građanka je prijavila da je nakon što je dala ličnu kartu, član BO na BM Studentski dom u Podgorici podatke na poseban bijeli papir, A4 formata, koji je sklonio i ostavio sa strane.

„Ovakvo postupanje suprotno je čl. 71a st. 2 #ZIOPa koji propisuje da je članovima biračkog odbora i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora za vrijeme glasanja zabranjeno na biračkom mjestu vođenje bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska ili bilo koje druge pomoćne evidencije o biračima“, opominju iz CEMI-ja.

CEMI: Više birača fotografisalo glasački listić

Posmatrači i građani prijavljuju čestu upotrebu mobilnih telefona na biračkim mjestima, kao i fotografisanje glasačkih listića, što predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOP-a kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

Jedan listić proglašen je nevažećim u Baru nakon što je član biračkog odbora primijetio da je glasač fotografisao listić.


CDT: Jutro mirno i bez većih nepravilnosti

Kako javljaju posmatrači CDT-a, prilikom otvaranja, na nekoliko biračkih mjesta (BM broj 12 u Zeti, BM broj 30 II-A u Danilovgradu i BM broj 43 u Pljevljima) je uočeno da nedostaju jedan ili dva glasačka listića, što je konstatovano u zapisnicima, odnosno obaviještene su OIK.

Takođe, na biračkom mjestu broj 43 Glibaći u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.

"Podsjećamo da je zakonom propisano da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici", saopšteno je iz CDT-a.

Birač nasrnuo na članove odbora

Nakon upozorenja Biračkog odbora, birač je nasrnuo na članove BO i otvorio glasačku kutiju, javljaju posmatrači CEMI-ja. Policija je izašla na biračko mjesto.

Fotografisao automobile i ispitivao ko je glasao

Na biračkom mjestu bu OŠ "Meksiko" nepoznata osoba fotografisala je tablice automobila ispred BM, javlja CEMI, a nakon toga je postavljala pitanja ko je do tog trenutka glasao, a zatim napustila biračko mjesto.

Bilbord na 30 metara od biračkog mjesta

Iz CeMI-ja su naveli da se u Podgorica u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na 30 metara od biračkog mjesta 14 nalazi bilbord na kojem je reklama za kandidata Jakova Milatovića.

"Zakon o izboru odbornika i poslanika zabranjuje isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta", naveli su iz CeMI-ja.

Pored toga, kako navode, na Bulevaru Sv. Petra Cetinjskog 17 na 30 metara od biračkog mjesta nalazi se bilbord sa reklamom za kandidata Mila Đukanovića.

Nikšić: Član biračkog odbora naglas izgovara imena

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) saopštio je da u Nikšiću - MZ Dragova luka, na biračkom mjestu 17 član biračkog odbora naglas izgovara ime i prezime birača od samog početka glasanja.

"Shodno članu 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika (ZIOP), članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno je da, u bilo kojoj formi", naveli su iz CeMI-ja