11-04-2024

U Budvi 29 porodica prima materijalnu pomoć: Isplate iz alimentacionog fonda na čekanju

Mjesečni iznosi materijalnog obezbjeđenja porodice od 87 do 167 eura.

U Budvi 29 porodica prima materijalnu pomoć: Isplate iz alimentacionog fonda na čekanju | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pixabay

Prema posljednjim podacima budvanskaog Centra za socijalni rad, preko 6500 mališana prima dječiji dodatak u iznosu od 30 eura.

Načelnica Centra Jasna Petrović je za Radio Budvu istakla da uvećani iznos dječijeg dodatka primaju djeca iz kategorije materjalnog obezbjedjenja porodice, po osnovu lične invalidnine i bez roditeljskog staranja.


Foto: arhiva portala

Što se Alimentacionog fonda tiče, u ovom Centru je trenutno 20 zahtjeva koji su u fazi obrade.

"Dječiji dodatak za djecu do 18 godina je promjenljiva kategorija. Ne vidimo da se taj broj djece drastično smanjio iseljavanjem i varira od mjeseca do mjeseca. Pravo na dječiji dodadatk imaju djeca korisnika materijalnog obezbjeđenja, djeca koja su korisnici dodatka na njegu i pomoć, djeca koja su korisnici lične invalidnine i djeca bez roditeljskog staranja. Dječiji dodatak za djecu korisnike materijalnog obezbjeđenja je 55 eura, za djecu korisnike njege i pomoći je 65 eura, dok je za djecu koja su korisnici lične invalidnine i koja su bez roditeljskog staranja taj iznos 76 eura mjesečno. Dakle to je povećani dječiji dodatak u odnosu na prethodnu kategoriju", kazala je Petrović.

Preko Centra za socijalni rad u Budvi 29 porodica prima mjesečnu nadoknadu po osnovu materijalnog obezbjeđenja porodice.

"Svaki naš radno sposoban korisnik prava na materijalno obezbjeđenje porodice sačinjava individualni plan aktivacije. Imamo saradnju sa Zavodom za zapošljavanje koji je dužan da ukoliko se pojavi potreba za odgovarajućom radnom snagom pozove tog korisnika i provjeri da li je spreman da zasnuje radni odnos. Do sada nismo imali takav slučaj aktivacije. Ukoliko se desi da osoba odbije posao onda ona gubi pravo na ovu vrstu materijalne pomoći", istakla je.

Petrović navodi uslove koji su najčešči u praksi da bi neko mogao da ostavri pravo na materijalno obezbjeđenje porodice, kao i mjesečne iznose u zavisnosti od kategorije.

"Uslovi su: ako je radno nesposobna, osobe iznad 67 godina ili da su proglašene od sociolano ljekarske komisije za radno nesposobne, a sa druge radno sposoban član ako ima maloljetnu djecu. Osoba mora biti nezaposlena, bez primanja, ukoliko je zaposlena umanjuje se taj iznos primanja. Ne može da ima automobil, ne smijue da odbije posao, da nema imovinu, mehanizaciju, to su najosnovniji uslovi koje u praksi imamo. Iznos materijalnog obezbjeđenja nije veliki i za pojedinca je 87 eura, za dvočlanu porodicu je 105, tročlanu 126, četvoročlanu 149 i za porodice sa pet i više članova iznosi 167 eura mjesečno. Ako jedna porodica ostvari pravo na meterijalno obezbjeđenje onda i djeca imaju pravo na uvećani dječiji dodatak, takođe imaju pravo na subvenciju za utrošenu električnu energiju", objašnjava Petrović.

Čeka se na isplatu iz Alimentacionog fonda.

"Prošle godine je stupio na snagu novi zakon o privremenom izdržavanju djece. Centar za socijalni rad radi na tim predmetima, do sada imamo podnijetih oko 20 zahtjeva i u toku je izrada rješenja. Neka rješenja su završena neka nisu i u toku je postupak koji je zahtjevan jer dužnik izdržavanja odnosno drugi roditelj nije u opštini Budva tako da treba da sprovedemo određeni postupak da bi i rjhešenje bilo izvršno i da bi ga mogli dostaviti Alimentacionom fondu za isplatu. Isplate će biti to je sigurno, od dana podnošenja onog prvog zahtjeva, ali jednostavno moramo da izvršimo postupak", zaključuje Petrović.

J.M.