30-11-2022

U Budvi blizu 30.000 maslina, berba vrijedna 90 tona maslinovog ulja

Berba maslina jedan je od najradosnijih trenutaka svakog proizvođača, a maslinari na području Budve imali su pune ruke posla iako je godina što se tiče maslina bila problematična jer je suša učinila svoje.


Ilistracija, Foto: Pixabay

"Septembarske kiše popravile su situaciju, tako da smo zadovoljni proizvodnjom ulja, koji će na nivou prošle godine biti negdje oko 90 tona sa nivoa opštine", kazao je Lazar Medigović, predsjednik Udurženja maslinara Budve.

Veliki broj maslina ipak i dalje nije u funkciji i nijesu pristupačne za berbu.

"Evo jedan primjer iz manastira Reževići, oni imaju 740 korijena gdje je u ekspataciji negdje oko 60 ili 70 korijena, a gdje će udruženje i ove godine da interveniše tokom decembra da se bar još 300 korijena maslina dovede u funkciju", kazao je on.


Medigović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Medigović je istakao da je Udruženje aktivno, međutim da im fali oko 80 posto maslina za berbu na području Opštine Budva.

"Ove godine berba je počela rano, još oko 10. oktobra, procentualno su dali nešto oko 12 posto ulja izuzetnog kvaliteta i dosta je maslinara prešlo na ranu berbu. Sada ovi kišni uslovi iz novembra nijesu dobri za malsine, masline se napune vode, zbog čega pucaju i gube na kvalitetu ulja. Veliki dio malsinara je prešao u ranu berbu pa se veliki dio maaslina i ubrao početkom oktobra i novembra, tako da je ulje ove godine izuzetno kvalitetno", kazao je on.

Iščekivanje berbe najradosniji dan u maslinartvu

"Poslije berbe na red dolazi rezidba, eventuialno plavo prskanje za zaštitu od bolčesti i zima, ušli smo u tu fazu i čekamo proljeće da vidimo što će biti dalje", kazao je Medigović.

Prema njegovim riječima godina je bila rodna, a berba je bila na nivou prošle godine.

"Žutica je učestvovala u rodnosti, što se maltene dešava svake godine, veliki zasadi mladih na nivou Budve prešli su maltene 5.000 mladih maslina koje su zasađene i koje će brzo biti u rodu, a što će pojačati količinu malsina i ulja u Opštini Budva", ističe on.

Udruženje je opremljeno za ranu berbu.

"Udurženje je opremljno sa tresačicama, imamo još nekih novih kako napreduje tehnika, tako se i mi osposobljavamo sa novim uređajima za branje maslina, vrlo je bitno kada se beru da ne padaju, jer padom na zemlju dolazi do oksidacije i gubi se na kvalitetu ulja", kaže Meigović.

Rana berba i trešnja maslina kao i ručna berba su najoperativniji kada je u pitanju maaslinarstvo.

"Na teritoriji opštine Budva popisom od prije dvije godine utvrđeno je 20.000 maslina u Budvi, a sa novim zasadima koji su prešli 4.000, mi smo već blizu 30.000 maslina odnosno korijena. U funkciji je nažalost samo 20% starih. Na tome se mora raditi, krenulo je to na bolje i nadamo se da će tako i biti", ističe Medigović.

Zahvaljujući Opštini Budva čiju imaju nesebičnu pomoć maslinasrtvo u Budvi napreduje, a iz Udruženja se nadaju njihvoj pomoći i ove godine.

"Mi smo Udurženje na nivou primorja koje jedino radi ovo što radi, mnogo toga radimo ali sve uz pomoć Opštine sa kojom imamo izvanrednu saradnju", kazao je on.

Udurženje maslinara Budva proše godine bilo je najbolje udruženje na nivou Crne Gore sa dvije zlatne i jednom srebrnom medaljom.

"Ulja su i ove godine otišla na takmičenja, prvo je u Baru, a slijede i Šibenik i mnoga takmičenja gdje ćemo se pojaviti i dopinijeti preooznavanju Budve i Crne Gore", istakao je Meidgović.

Mladi se okreću maslini

"Podijelili smno mnogo malsina u protekle dvije godine, a imamo zahtjeve za još 500 mslina", kazao je.

Njihov član Stevo Davidović istaknut je i više nagrađivan maslinar za izuzetno dobrim prolazom na takmičenjima, a rezultati sa drugih takmičenja biće poznati do kraja decembra, a Udurženj maslinara Budva trenutno broji oko 100 članova.

Medigović je pozvao mlade ljude da se pridruže ovom Udurženju, jer kako je istakao procedura nije komplikovana, ali su dobra volja i želja za bavljenjem maslinarstvom neophodni.


D.P.