04-05-2023

U Budvi i Kotoru zakup jednosobnog stana 1,5 hiljada

Izdavanje stanova od početka rata u Ukrajini poskupilo je u Podgorici 60 odsto, a na primorju duplo, tako da sada renta za jednosoban stan u Kotoru i Tivtu iznosi do 1,5 hiljada EUR, dok je prosječna u Podgorici 450.

U Budvi i Kotoru zakup jednosobnog stana 1,5 hiljada | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

U ponudi, kako su kazali sagovornici Pobjede, manjih stanova skoro da i nema.

Ekonomski analitičar Darko Đikanović kazao je da je bum tržišta nekretnina u prošloj godini imao ogroman uticaj na izdavanje stanova gdje su rente porasle 50 do 60 odsto u odnosu na 2021. godinu.

"U Podgorici, trenutna prosječna renta jednosobnih stanova iznosi 450 EUR, dok je u 2021. iznosila 300 EUR", kazao je Đikanović.

On je objasnio da je to posljedica dolaska velikog broja stranaca u Crnu Goru, posebno Ukrajinaca i Rusa što pokazuje da je ovaj tržišni segment pod velikim uticajem globalnih faktora.

"Nažalost, zbog toga stanodavci često otkazuju najam dugogodišnjim podstanarima, koji opet teško nalaze novi stan po pristojnoj cijeni", rekao je Đikanović.

Vlasnik Multitask nekretnina, Stefan Mišković potvrdio je analize, ali i naveo da se posljednjih mjeseci smiruje situacija.

"Čini se da tržište ulazi u mirniju fazu i da su cijene u određenim djelovima grada krenule ka dolje, pa do kraja godine očekujemo pad cijene rente. Najviše se traže stanovi u City kvartu, Central pointu, Master kvartu, Preko Morače, mada je velika tražnja za sve djelove grada. Jednosoban stan i garsonjeru ne možete naći ispod 300 EUR, a najniža stanarina je 250 EUR u starogradnji", kazao je Mišković.

On je naveo i da počinje jenjavati tražnja Rusa i Ukrajinaca.

"Najtraženije su garsonjere i jednosobni, mada su i dvosobni u zadnje vrijeme na tražnji. Minimalni period zakupa je godinu. Što se tiče primorja, tražnje ima, ali ponuda nije velika, a cijene su baš visoke", saopštio je Mišković.

On je dodao da se u Kotoru i Tivtu jednosobni stanovi izdaju od 800 do 1,5 hiljada, a garsonjere do 700 EUR.

U AS nekretninama su kazali da se slabije bave izdavanjem, a najamnina stanova u ponudi je skočila 50 odsto.

"Zakupnine su prevelike za naš standard, a tek sporadične tražnje ima od Ukrajinaca i Rusa", naveli su iz AS nekretnina.

Vlasnik Kamin nekretnina Dušan Ranković potvrdio je da su Rusi, Ukrajinci i Turci podigli cijene.

"Stanari koji su plaćali 350 EUR kiriju sada dobijaju otkaze da bi izdavali Rusima, Ukrajincima, Turcima za 700 EUR. Još se nijesu smjestili ni svi Ukrajinci, a novi dolaze i iznajmljuju uglavnom na nekoliko mjeseci, jer se valjda nadaju skorom prekidu rata. U posljednje vrijeme dosta Turaka otvara firme i oni takođe traže stanove. Na tržištu nekretnina se trenutno dešavaju nelogične stvari", kazao je Ranković.

On je dodao da su se cijene trenutno stabilizovale i da smatra da više neće rasti. On je naveo da se pojavilo dosta nelegalnih izdavalaca i prodavaca nekretnina koji čekaju u tri sata ujutro kupce i pogađaju velike poslove, a ne plaćaju porez.

"Mnogo ljudi trenutno radi na divlje. Sve je poskupilo. Za mene je ovo potpuno nelogično i mislim da ne može dugo da traje", zaključio je Ranković.