26-01-2024

U Budvi pravo na materijalno obezbjeđenje prima 27 korisnika

Rukovoditeljka Centra za socijalni rad područne jedinice Budva, Jasmina Petrović, je saopštila da prema posljednjim podacima trenutno u Budvi pravo na materijalno obezbjeđenje prima 27 korisnika.

U Budvi pravo na materijalno obezbjeđenje prima 27 korisnika | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen/RTV Budva

“Ako napravimo paralelu sa nekim prethodnim periodom, ovaj broj nije veliki. Ali ako uzmemo u obzir činjenicu da je ovo primorski grad, da se traži radna snaga, možda bi taj broj mogao biti i manji. Visina materijalnog obezbjeđenja koje primaju ove porodice su sljedeće: pojedinac prima 84 EUR, dvočlana porodica 102 EUR, tročlana 122 EUR, četvoročlana 145 EUR, dok porodice sa pet i više članova primaju 160 EUR”, kazala je Petrović za Polis.

Iako se ne radi o velikom iznosu, ona napominje da korisnici ovog prava dobijaju uvećani dječiji dodatak i pravo na subvenciju za utrošenu električnu energiju. Pojedinac ili porodica zbog posebnih okolnosti u kojima su se našli mogu ostvariti pravo i na jednokratnu materijalnu pomoć.

“Visina ove pomoći na mjesečnom nivou iznosi 393 EUR. Taj iznos nije veliki i mi ga obično podijelimo na četiri porodice koje u toku jednog mjeseca dobiju ovu vrstu pomoći”, ističe Petrović.

Više je kategorija djece koja ostvaruju pravo na dječiji dodatak, a najbrojnija je za mlade do 18 godina.

“Ona iznosi 30 EUR i 5.848 djece ostvaruje ovo pravo kod nas. Takođe, imamo i djecu koja su korisnici dodatka za njegu i pomoć i ona primaju 63 EUR, zatim djeca korisnika lične invalidnine 73 EUR i djeca korisnika materijalnog obezbjeđenja koja primaju 53 EUR mjesečno”, kazala je ona.

Izazovi zaposlenih u Centru za socijalni rad u Budvi su brojni, a najveći problem predstavljaju neuslovne kancelarije.

“Prvenstveno zbog veličine. Obije su oko 25 m² i nemamo mogućnosti da organizujemo prijemnu kancelariju gdje bismo vršili prijem stranaka i tako rasteretili ostali proces rada. Takođe, nemamo mogućnosti da ovdje organizujemo socijalno ljekarsku komisiju, pa naši korisnici putuju do Tivta kako bi ostvarili to svoje pravo. Nemamo mogućnosti ni da na miru obavimo razgovor korisnika sa stručnim radnikom, kao ni da organizujemo kontakt djeteta sa drugim roditeljem sa kojim se ne vrši roditeljsko pravo,” navela je Petrović.

Nedavno je njihove kancelarije obišla ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, koja je tom prilikom obećala da će u narednom periodu riješiti ovaj problem.