10-05-2016

U Budvi predstavljen Travelife – priznati standard održivog poslovanja u turizmu

U okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, danas je u hotelu Sentido Tara u Budvi, crnogorskim hotelijerima predstavljena međunarodno prepoznata šema sertifikacije za hotelski i turistički smještaj - Travelife.

U Budvi predstavljen Travelife – priznati standard održivog poslovanja u turizmu | Radio Televizija Budva

O važnosti ekosertifikacije u turizmu i aktivnostima Ministarstva održivog razvoja i turizma u toj oblasti, govorio je generalni direktor Direktorata za upravljanje destinacijom, Marko Petričević.

,,Ministarstvo je pripremilo Priručnik za smještajne objekte ,,Divlja ljepota", koji treba da pomogne izgradnju nove generacije ekonomski i ekološki održivih ,,wild beauty" rizorta i ,,wild beauty" Eco logde sa nultim emisijama CO2 u Crnoj Gori. Kroz izradu prostorno-planske dokumentacije stavljamo fokus na ekološki prihvatljivu izgradnju, što u suštini predstavlja viziju razvoja i daje smjernice investitorima kako da u svojim projektima obuhvate i komponentu energetske efikasnosti, smanjenja emisije CO2 i svih drugih održivih i ekoloških rješenja. Zeleno poslovanje postaje sve prisutniji koncept razvoja sektora putovanja i turizma u svjetskim razmjerama, čime se vlade, investitori i turistički poslenici podstiču da stvaraju novu generaciju ,,wild beauty" smještajnih objekata", kazao je Petričević.

,,Travelife pomaže turističkim poslenicima da poboljšaju svoje poslovanje i smanje operativne troškove poput troškova potrošnje energije, vode i zbrinjavanja otpada, a kroz unapređenje ekoloških, društvenih i ekonomskih praksi", rekla je menadžerka projekta ,,Razvoj niskokarbonskog tuirzma u Crnoj", Aleksandra Kiković.

Predstavljajući ovu sertifikacionu šemu koju posjeduje više od 1,400 ugostiteljskih objekata širom svijeta, Fiona Hamfris iz Travelife-a je kazala da ,,Travelife djeluje u cilju sertifikovanja turističkih poslenika-hotela i tur operatora, i time doprinosi održivom brendiranju destinacije. Travelife sarađuje sa najznačajnijim tur operatorima kao što su TUI Travel, kao i Thomas Cook, Neckermann i drugi, kao i vodećim oglašivačima smještaja. U prvom redu to su booking. com i Expedia, koji profilišu odgovorne hotele. Travelife je prisutan u regionu u Hrvatskoj, Sloveniji, zatim u Grčkoj, Španiji i Turskoj’’, zaključila je Hamfris.

Tomas Džonston, predstavnik TUI grupe hotelijerima je predstavio aktivnosti ovog globalnog turoperatora na planu razvoja kvalitetnijih putovanja za odživu budućnost. On je govorio o tri osnovna cilja TUI-ja do 2020. godine, a to su saradnja sa avio kompanijama koje su ekološki odgovorne u smislu ostavljanja manjeg karbonskog otiska, o smanjenje karbonskog otiska TUI grupacije za 10% i obavezi investiranja od minimum 10 miliona EUR u održivi, niskokarbonski turizam.

,,Istraživanje turoperatora pokazuje da hotele s oznakom Travelife korisnici ocjenjuju višim ocjenama nego ostale hotele", istakao je Džonston.

Sinan Acar, predstavnik TUI Rusija, predstavio je aktivnosti TUI za ovu godinu, koje se tiču čarter letova iz Holandije, dok je u planu i proširenje saradnje sa tržištima Belgije i Skandinavije.

,,Važno je istaći činjenicu da TUI grupacija u Crnoj Gori posluje 150 dana godišnje, što je značajan doprinos ukupnom turističkom poslovanju države’’, naveo je Acar.

Radenko Vrhovac, menadžer u hotelu Budva, rekao je da taj hotel planira da uskoro krene u proces Travelife sertifikacije. Vrhovac je predstavio prednosti posjedovanja ovog sertifikata, kroz svoja iskustva prilikom procesa sertifikacije hotela Tara, prije par godina.

,,Travelife pruža niz prednosti kod marketinškog pozicioniranja hotela, budi ekološku svijest zaposlenih, turista i lokalne zajednice, a samim tim doprinosi smanjenju zagađenja, povećava energetsku efikasnost i unapređuje ukupnu ekonomiju hotela", kazao je Vrhovac.

Travelife sertifikacija ne podrazumijeva značajne tehnološke investicije, već akcenat stavlja na mjere, principe i politike održivog poslovanja, koje doprinose kvalitetnom turističkom proizvodu i smanjenju operativnih troškova. Zainteresovani rnogorski hotelijeri mogu otpočeti proces Travelife sertifikacije, uz tehničku i finansijsku podršku projekta Razvoj niskokarbonskog turizma.