16-08-2023

U Narodnoj kuhinji tokom ljeta 35 korisnika, drži se do kvaliteta obroka

Pomoći u nevolji misija je Narodne kuhinje Budva koja trenutno ima oko 35 korisnika, među kojima su pretežno lica treće dobi.

U Narodnoj kuhinji tokom ljeta 35 korisnika, drži se do kvaliteta obroka | Radio Televizija Budva

Koordinator Narodne kuhinje Bogdan Krsmanović, koji svakodnevno brine o radu kuhinje, meniju i spremanju hrane zahvaljuje se Opštini Budva i menadžmentu SMŠ „Danilo Kiš“ koji aktivno pružaju pomoć u obezbjeđivanju uslova za rad, kako kadrovskih, tako i novčanih.

Narodna kuhinja spojila je lijepo i korisno s obzirom na to da u spremanju obroka za najugroženije učestvuju učenici SMŠ "Danilo Kiš".

"Ovim ljudima omogućavamo da dobiju jedan kvalitetatn topli obrok svakoga dana, sve je svježe, svakoga dana imamo različite vrste jela, kao i namirnica, mesa, povrća, trudimo se da sve to bude maksimalno kvalitetno između 12 i 13h je podjela, tako da u principu koristimo maksimum iz toga da i našu djecu edkujemo kako treba u periodu od 1. septembra do 1. juna, a onda aposlije toga Narodnu kuhinju održava nas dvoje, troje i trudimo se da kvalitetno servisiramo naše korisnike", istakao je Krsmanović.

Broj korisnika Narodne kuhinje se tokom vremena smanjio, razlog tome kako vjeruje Krsmanović jesu izuzetno visoke tempertaure, koje onemogućavaju, mahom starije ljude da dođu po svoj obrok.

"Broj se mijenja, imali smo na početku 45 korisnika, sada se smanjio između 30 i 35, razlozi su razni, sada imamo i vrućine, to su mahom staiji ljudi neki put i ne uspiju da dođu, pa uzmu za dva dana, neki su bolesni ili žive daleko, a mi nemamo mogućnosti za kvalitetan servis, ali ovo što dolazi ovdje to je brojka koja gravitira, ali nemamo problema za sada, ovo je priča koja ide i mi ćemo nastaviti dok god budemo mogli i dok god budu naši korisnici zadovoljni", kazao je on.

Kroz razgovore sa korisnicima traže se najboja rješenja i ideje za obroke, a vrijedni učenici na čelu sa profesorom Krsmanovićem izlaze im u susret i tokom perioda posta na način što prilagode jelovnik.

"Sada je počeo i Gospojinski post, pa imamo i posna jela, dajemo svakog ponedjeljka voće, a od septembra mjeseca kada se priključe djeca dajemo i kolač. U principu svaki dan dobiju kvalitetan obrok hljeb, salatu i kolač, preko ljeta svježa salata, zimi zimska i mislim da smo sa kvalitetom jako dobri", ističe Krsmanović.

Tužne su životne priče korisnika Narodne kuhinje no ipak raduje činjenica da su oni zadovojni obrocima, mlada ekipa profesora Bogdana Krsmanovića trudi se da pripremi hranu umjerenih ukusa, bez puno začina kako bi ona odgovarala svima.

U pitanju je starija populacija često narušenog zdravlja, a u Narodnoj kuhinji se trude da obroci budu kvalitetni i obilni kako bi i povratna reakcija bila zadovoljavajuća.

D.P.