04-06-2015

U petak počinje peti 2BS Forum

Jubilarni, peti “To Be Secure” (2BS) Forum počeće u petak u Budvi, a baviće se nekim od najvećih izazova i prijetnji po međunarodnu i regionalnu bezbjednost u ovoj deceniji.

U petak počinje peti 2BS Forum | Radio Televizija Budva

Organizator 2BS Foruma je Atlantski savez Crne Gore, pokrovitelj Vlada Crne Gore, dok su partneri na projektu Skupština Crne Gore, Opština Budva, NATO, ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, misija SAD u NATO, ambasada Norveške i “Balkan Trust for Democracy”.

Kako je saopšteno, otvaranju Foruma prethodiće panel pod nazivom „Stabilnost Balkana osnažena proširenjem“, koji će biti održan u četvrtak, a na njemu će govoriti predstavnici Višegradske grupe.

Na otvaranju će govoriti predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera, pomoćnik Generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju, Ted Vajtsajd, ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, a Forum će otvoriti premijer Milo Đukanović.

„Pod nazivom 'Buduće perspektive globalne bezbjednosne stukture', peti 2BS Forum će se baviti nekim od najvećih izazova i prijetnji po međunarodnu i regionalnu bezbjednost u ovoj deceniji“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, diskutovaće se i o proširenju Alijanse, partnerstvu između NATO i Rusije, stranim borcima kao rastućoj prijetnji, krizi u Ukrajini, aktuelnim terorističkim prijetnjama, evropskoj bezbjednosti, kao i o mnogim drugim važnim pitanjima iz oblasti bezbjednosti.

Nakon zvaničnog otvaranja, prvog radnog dana, biće održani i paneli Pozicioniranje NATO na „globalnoj šahovskoj tabli“, Strani borci – rastuća prijetnja region, Kriza u Ukrajini: testiranje EU-SAD kapaciteta radi zajedničkog odgovora i solidarnosti.

Drugi dan 2BS Foruma počeće uvodnim izlaganjima predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Skupštine Crne Gore, Ranka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Srbije, Ivice Dačića.

Nakon uvodnih riječi, učesnici će imati priliku da čuju diskusiju tokom dva panela: "Promjene u bezbjednosnom sistemu u cilju suočavanja s aktuelnim terorističkim prijetnjama", kao i "Može li sistem evropske bezbjednosti podnijeti promjene u međunarodnom poretku."