05-06-2015

Đukanović otvara 2BS Forum

Premijer Milo Đukanović otvoriće danas Peti jubilarni "To Be Secure Forum", koji će se održti u Bečićima, pod nazivom „Buduće perspektive globalne bezbjednosne strukture“.

Đukanović otvara 2BS Forum | Radio Televizija Budva

Na otvaranju će govoriti i pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Ted Vajtsajd i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici Margaret En Uehara, u ime organizatora predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera.

Nakon otvaranja Foruma premijer Đukanović će se susresti sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara američkog Stejt dipartmenta Hojt Jiem.

Na Forumu će se diskutovati o proširenju Alijanse, partnerstu između NATO i Rusije, stranim borcima kao rastućoj prijetnji, krizi u Ukrajini, aktuelnim terorističkim prijetnjama, evropskoj bezbjednosti, kao i o mnogim drugim važnim pitanjima iz oblasti bezbjednosti.

Nakon zvaničnog otvaranja, prvog radnog dana, biće održani i paneli Pozicioniranje NATO na „globalnoj šahovskoj tabli“, Strani borci – rastuća prijetnja region, Kriza u Ukrajini: testiranje EU-SAD kapaciteta radi zajedničkog odgovora i solidarnosti.

Drugi dan 2BS Foruma počeće uvodnim izlaganjima predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića.

Nakon uvodnih riječi, učesnici će imati priliku da čuju diskusiju tokom dva panela: Promjene u bezbjednosnom sistemu u cilju suočavanja sa aktuelnim terorističkim prijetnjam, kao i Može li sistem evropske bezbjednosti podnijeti promjene u međunarodnom poretku