18-08-2022

U Srbiji registrovan 31 slučaj majmunskih boginja

U periodu od 17. juna, kada je registrovan prvi slučaj u Srbiji, do 17. avgusta 2022. godine registrovan je 31 potvrđeni slučaj obolijevanja od majmunskih boginja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U Srbiji registrovan 31 slučaj majmunskih boginja | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Svi zaraženi su osobe muškog pola, uzrasta 21 do 44 godine.

Registrovani slučajevi su sa Beogradskog (27), Južnobačkog (1), Južnobanatskog (1), Sremskog (1) i Nišavskog (1) okruga.

"Prema informacijama teritorijalno nadležnih instituta/zavoda za javno zdravlje koji su vršili epidemiološko istraživanje, sve osobe su razvile tipičnu kliničku sliku oboljenja s razvojem ospe, temperature i drugih simptoma i znakova infektivne bolesti", navodi se u saopštenju.

Za tri osobe bilo je potrebno liječenje u bolničkim uslovima, dok su ostale na kućnom liječenju.

U svijetu je zaključno sa 7. avgustom 2022. godine, prema posljednjem publikovanom biltenu Svjetske zdravstvene organizacije, bilo registrovano 27.814 laboratorijski potvrđenih slučajeva i 11 smrtnih ishoda u vezi sa majmunskim boginjama u 89 zemalja, odnosno teritorija.

"Epidemiološki rizik je u Evropskom regionu ocijenjen kao visok, a u Afričkom regionu kao umjeren. Prvi put se tokom aktuelne epidemije registruju smrtni ishodi van Afričkog kontinenta na kome je bolest do sada bila endemska, i to dva u Španiji i po jedan u Brazilu i Indiji", navodi "Batut".

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti je objavio da je do 15. avgusta 2022. godine u zemljama Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turskoj registrovano ukupno 15.659 potvrđenih slučajeva. Najviše oboljelih je prijavljeno u Španiji (5.179), Njemačkoj (3.142), Francuskoj (2.673) i Holandiji (1.029).

(Beta)