04-05-2022

U zemljotresu oštećeno 800 objekata

Na području Ljubinja, Berkovića, Bileće i Trebinja prijavljena su oštećenja na više od 800 objekata usled zemljotresa koji je nedavno pogodio ovu regiju.

U zemljotresu oštećeno 800 objekata | Radio Televizija Budva

Ljubinje (Foto: RTCG)

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić rekao je agenciji Srna da je u ovoj opštini do sada šteta od zemljotresa prijavljena na 229 objekata, a pet porodica je iseljeno iz svojih domova.

"Teško je sada tačno procijeniti štetu, ona će biti poznata za mjesec, ali može se reći da je višemilionska", rekao je Drapić, prenosi Tanjug.

Načelnik Berkovića Nenad Abramović je kazao da su oštećenja prijavljena na više od 200 objekata, a pet porodica je iseljeno iz svojih domova.

U Ljubinju i Berkovićima nastava je redovna, a škole su bezbjedne za korištenje uprkos šteti koju su i ovi objekti pretrpjeli u zemljotresu, kažu čelnici tih h opština.

"U opštini Bileća oštećenja su prijavljena na 280 objekata, a zgrada Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović"`neuslovna je za korištenje zbog oštećenja koja je pretrpjela u zemljotresu i moraće da bude iseljena", rekao je načelnik Bileće Veselin Vujović.

On kaže da opštini Bileća za sada niko nije uplatio novčanu pomoć za sanaciju štete od zemljotresa, pa je uputio apel svima koji su u mogućnosti da to učine budući da je i ova opština pretrpjela znatnu štetu.

U proteklih deset dana, od kada je snažan zemljotres pogodio Hercegovinu, Operativni centar Trebinje je primio više od 170 prijava od građana u vezi sa štetom nastalom na stambenim objektima.