08-04-2015

U znak sjećanja na Nikolu Mima Mitrovića

Porodica pokojnog legendarnog crnogorskog džez muzičara, rodjenog budvanina, Nikole Mima Mitrovića, u znak sjećanja na njega, poklonila je danas legat džez literature muzičkoj školi „Vasa Pavić“u Podgorici.

U znak sjećanja na Nikolu Mima Mitrovića | Radio Televizija Budva

U ime porodice, obratio se Slobodan Bobo Mitrović, istakavši da se Mimo mladima uvijek obraćao sa puno ljubavi, sa željom da pokaže i ukaže na muzička znanja.

“I u toj želji neka ovaj poklon sa 300 bibliotečkih jedinica vezanih za džez muziku posluži mladima za njihovu edukaciju i obrazovanje” – kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, iako vlada mišljenje da je džez improvizacija i da je džez muzika koja se svira po instiktu, Mimo je uvijek svemu tome poklanjao i visoku učenost.

“Naime, iako muzičari smatraju da je muzika uvijek ideja, vježba, tehnika, slušanje muzike, Mimo je od najranijih dana poklanjao pažnju literaturi i teorijskom obrazovanju. Jednostavno je to bio njegov stav, kao muzičara, da bez teorijskog obrazovanja umjetnik ne može da sazrijeva, da osjeća, da pulsira u njemu sav taj naboj koji muzika proizvodi u nama” - naglasio je Mitrović i dodao, da je Mimo godinama marljivo sakupljao literaturu, koja datira iz kraja prošlog i početka ovog vijeka.

Kako je istakao, treba znati da u Mimovim počecima 50-tih, 60-tih godina nisu imali ništa u Budvi, ni gramofonsku ploču, ni radio, a pogotovo neke note. Tada su ti zanaseni muzičari, medju kojima i Mimo, slušali radio, bilježeći po sluhu note, svirajući, tada u svijetu popularne stvari.

“Ono što je iza mene kao svjedoka tog vremena velika tajna do danas, a to je da u Budvi gdje je prosto vladao duh belkanta, gdje smo uglavnom svi slušali na radiju i pjevali italijanske kancone, Mimo je od najmanjih nogu pokazao neki čudan senzibilitet za evergrin i džez, koji mi tada nismo ni poznavali, ni razumijeli.



Danas smo imali zadovoljstvo da primimo jedan predivan poklon, kazao je direktor škole, Ilija Dapčević:

“Zahvaljujem se od srca porodici Mitrović, i mnogo će nam značiti ovaj poklon, jer svi koji budu željeli da se edukuju moći će u legatu muzičke škole “Vasa Pavić” u Podgorici da koriste literaturu Nikole Mima Mitrovića.