15-09-2014

Uskoro umrežavanje notara

Crnogorski notari ukoro će biti elektronski umreženi, što će omogućiti ažurnije podatke o promjenama prava na nepokretnostima, odlučili su članovi Skupštine Notarske komore Crne Gore (NKCG) na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine, koja je održana prije dva dana.

Uskoro umrežavanje notara | Radio Televizija Budva

Na sjednici je, kako je saopšteno, konstatovano da su notari kao veliki problem primijetili nemogućnost da dobiju pravovremene informacije o promjenama prava na nepokretnostima.

Predsjednik Notarske komore Branislav Vukićević istakao je da Uprava za nekretnine radi na poboljšanju svog informacionog sistema.

„Ali tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju uvid u stanje prava na nepokretnostima u realnom vremenu. Zbog toga je Upravni odbor NKCG donio odluku o nabavci softvera koji će, uz obavezu notara da odmah unesu odgovarajuće podatke o nepokretnostima koje su bile predmet notarskih zaspisa koje su sačinili, omogućiti notarima pravovremene i tačne podatke o promjenama prava na nepokretnostima, i na taj način sprječavati i moguće pokušaje višestruke prodaje iste nepokretnosti ili druge eventualne zloupotrebe od strane stranaka“, rekao je on.

Vukićević kaže da je softver razvijen, da je spremna je njegova implementacija, a da će nakon održane prezentacije na sjednici Skupštine i planirane edukacije notara o njegovom radu, uskoro početi obavezna primjena i umrežavanje svih crnogorskih notara.