30-08-2023

Uspješna premijera i ovacije budvanske publike za baletsku predstavu „Zidanje Skadra“ na VII Festivalu „Ćirilicom“

Sedme večeri Festivala „Ćirilicom“ na sceni između crkava u Starom gradu u Budvi sinoć je upriličena premijera baletske predstave „Zidanje Skadra“, u produkciji Narodne biblioteke Budve i beogradskog Bitef teatra.


Foto: Slaven Vilus

U predstavi čiju je koreografiju i koncept osmislio čuveni srpski koreograf Miloš Isailović, a koja je naišla na odličan prijem kod budvanske publike, igrali su članovi Bitef dens kompanije: Tamara Pjević, Ivana Savić Jaćić, Milica Jević Drndarević, Staša Ivanović, Katarina Anić, Jakša Filipovac i Dejan Bošković.

Kroz umjetnički doživljaj najvećeg mladog koreografa regiona, koji je radio u Dortmund baletu i Boljšoj teatru, predstavljena je pjesma iz pretkosovskog ciklusa, prvi put objavljena 1815. godine i to u verziji koju je zabilježio Vuk Stefanović Karadžić, a za koju je čuveni Jakov Grim rekao da je jedna od najdirljivijih narodnih pjesama svih vremena.


Foto: Slaven Vilus

Za razliku od sinoćnjeg pretpremijernog izvođenja, tokom većeg dijela premijere vremenske prilike bile su stabilne i nije bilo padavine. Kiša je ipak počela deset minuta prije kraja predstave, što nije omelo vrsne plesače da publici Festivala „Ćirilicom“ podare veličanstvenu izvedbu i umjetnički performans visokog kvaliteta.

Umjetnička direktorka Bitef dens kompanije, Jelena Kajgo, sumirajući utiske nakon premijere, kazala je da su u Bitefu zadovoljni izvedbom plesača, koji su dočarali temu koja se idealno uklapa u ambijent trga između crkava.

„Uvijek je izazov kada igrate na otvorenom, u ambijentalnom teatru, a i sada smo imali te izazove vezane za kišu, koja sa jedne strane dala tu poetiku i dramatiku. Uspjeli smo da izvedemo predstavu skoro do kraja, a onda je počela prejaka kiša. Međutim, mislim da je publika stigla da vidi dovoljno lijepih materijala i koreografije, da uđe u našu priču kojom smo željeli da pokažemo jedno novo čitanje naše mitske pjesme koja je divna tema i za plesnu izvedbu. Čini mi se da smo uspjeli da dočaramo tu atmosferu publici. Reakcije su zaista bile divne i one su uvijek značajne, pogotovo u sredinama gdje plesni teatar nije toliko razvijen“, navela je ona.


Foto: Slaven Vilus

Kajgo je takođe zadovoljna saradnjom sa Narodnom bibliotekom Budve na projektu „Zidanje Skadra“.

„Ovo je bila jako lijepa saradnja. Divno je što se Festival „Ćirilicom“ širi i dobija novu dimenziju. Drago mi je što smo dio cijele priče i što možemo da pomognemo u onom segmentu koji je nama veoma blizak. Mi u Bitefu ove godine imamo tri produkcije, dvije smo čak imali premijerno u Budvi: „Skenderbeg“ i „Zidanje Skadra“. Tako da, saradnja je zaista bogata i nadam se da se vidimo iduće godine“, zaključila je umjetnička direktorka Bitef dens kompanije.

Dramaturg predstave, Bojan Đorđev naglasio je da je za njega bilo jako važno da podrži koreografa Isailovića u izrazu i načinu pričanja priče koji se, kako je rekao, jako razlikuje od linearne dramaturgije.

„Najvažnije je bilo da se isprati ta dramaturgija emocija između likova, nekih koji se pominju u pjesmi, ali i onih koji su duplirani i predstavljaju neku vrstu emocije ili principa. Nama je u proučavanju pjesme najzanimljiviji bio sukob ta dva glavna ženska lika, u stvari i dva glavna principa, koji možda nije toliko očigledan na prvi pogled. To zaista jeste sukob između vile, nečeg što je nezemaljsko, apsolutno i traži sve što poželi, i između mlade Gojkovice, koja je u stvari princip zemlje, majke i žrtve koja žrtvuje sve što može. Tako da, između ta dva ženska fundamentalna principa se pletu sve ostale priče i svi ostali odnosi. Mislim da je Miloš Isailović, prije svega, ovu pjesmu doživio sa neke emotivne strane“, kazao je Đorđev.


Foto: Slaven Vilus

Plesačica i članica Bitef dens kompanije, Tamara Pjević je istakla da su vremenski uslovi doprinijeli poetici predstave, te da im uistinu ovakvi efekti fale u Beogradu.

„To su nepredviđene okolnosti, ali smo se snašli kako smo znali i mogli. Zahvalni smo publici što je u ovom broju ostala do kraja. Mi svaku predstavu u Bitef teatru radimo do šest radnih nedjelja, ponekad sedam. Priprema obično traje mjesec do mjesec i po dana. Većina plesača u ovoj predstavi je i ranije radila sa koreografom Milošem Isailovićem. Mislim da nam je bila olakšana saradnja zbog toga, u smislu da nam je poznat način rada. On svakako jeste avanzovao u koreografskom smislu i unaprijedio je svoj jezik i dao novi pečat svom personalnom radu. Mogu da kažem da sam i ovog puta najzadovoljnija našom međusobnom komunikacijom. Ovo je bio jedan od najrasterećenijih procesa u mojoj beogradskoj karijeri i stvarno je bilo zadovoljstvo sarađivati sa Milošem i ekipom“, kazala je Pjević.

Muziku za baletsku predstavu komponovala je Irena Popović Dragović, a za kostime je bila zadužena Selena Orb. Projekat je inspirisan idejom Budvanina Marka Kentere.


Foto: Slaven Vilus

Sedmi Festival „Ćirilicom“ biće nastavljen večeras u 21 sat kada će na trgu između crkava biti upriličen program „Slovenske elegije Izeta Sarajlića“. O Sarajlićevim elegijama govoriće predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, Radomir Uljarević, bosanskohercegovački književnik, predsjednik i organizator Međunarodnog festivala „Sarajevska Zima“, Ibrahim Spahić, kao i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr Ismet Ovčina.

Festival je na programu do 13. septembra, u organizaciji Narodne biblioteke Budve i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, uz pokroviteljstvo Turističke organizacije opštine Budva.