23-11-2020

Uspješno održano Evropsko prvenstvo u boksu za mlade

Kada su Budva i Crna Gora dobile organizaciju EP u boksu za mlade mnogi su bili skeptični, najvise po pitanju toga jesmo li spremni za tako veliku sportsku manifestaciju.


Rezultati koji su poslednjih godina ostvareni širom Evrope dali su ljudima iz Bk Budva pravo da kažu da oni to mogu. Mjeseci priprema i mukotrpnih treninga, međusobnih sparinga, raznih karantina su se isplatili.

Fantastičnim nastupom u finalu kategorije do 81 kilogram, crnogorski bokser Petar Liješević osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za mlade. Domaći bokser je na takmičenju u Budvi u sve tri runde bio bolji od Rusa Ramazana Dadajeva i osvojio je zlatnu medalju.

Liješević je izvanredno spreman počeo prvenstvo, pošto je prvu borbu dobio prekidom, u drugoj je natjerao sudije da dva puta broje rivalu... To mu je i pomoglo da se revanšira Dadajevu za poraz u polufinalu juniorskog prvenstva Evrope, kada se Liješević morao zadovoljiti bronzom.


Najbolja mlada sportistkinja Crne Gore, Bojana Gojković, osvojila je i treće uzastopno evropsko zlato. Bokserka iz Budve je u finalu Evropskog prvenstva za mlade nadvisila sjajnu Poljakinju Izabelu Rožaček i u svom gradu je prigrabila i titulu najbolje mlade bokserske Starog kontinenta.

U dominantnom stilu, spuštenog garda Bojana je sa lakoćom prolazila gard rivalke na oduševljenje zaljubljenika u plemenitu vještinu u Evropskoj bokserskoj konfederaciji.

Bojana je dva puta birana za najbolju juniorku Evrope, i prva je boskerka u istoriji koja je odbranila titulu u tom uzrastu. Na šampionatu u svom gradu je pokazala da je najbolja i u uzrastu mladih (2002. i 2003. godište), iako je tek stupila u taj razred.

Crna Gora je šampionat završila sa četiri medalje, zlatnim Bojane i Petra Liješevića te bronzama njihovih kolega iz BK Budva, Nine Radenović i Miloša Krasnićija.


Evropska bokserska konfederacija pehare za najboljeg boksera i bokserku Evropskog prvenstva dodijelila članovima BK Budva. Posebna priznanja uručena su Opštini Budva, odnosno Marku Careviću i Nikoli Jovanoviću, direktorici turističke organizacije Budva, Maji Liješević, kao i predstavncima ministartsva inostranih poslova.

I na kraju možemo da zaključimo da je Budva bila fantastičan domaćin, a u prilog tome govori i činjenica da od starta, 11. novembra do poslednjeg dana takmicenja nije zabilježen niti ijedan pozitivan test na koronu!

Sve zemlje učesnice ali i EUBC čestitale su na fantastičnoj organizaciji predsjedniku BK Budva i organizacionog odbora EP, Aleksandru Klemenku.

Radio Televizija Budva, kao glavni medijski pokrovitelj i organizatorima i sportistima čestita na izvanrednom sportskom rezultatu sa kojim može i treba da se ponosi cijela Crna Gora.



Jelena Janićijević