13-02-2023

Uspješno realizovana konferencija 'Poljoprivreda, ruralni i održivi razvoj opštine Budva'

Juče je uspješno završena dvodnevna naučna konferencija "Poljoprivreda, ruralni i održivi razvoj opštine Budva", koju su Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru, u saradnji s Udruženjem Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni Pijesak“ i novoosnovanim Udruženjem Paštrovića, takođe, iz Petrovca na Moru, realizovali u petak i subotu 10. i 11. februara 2023. u petrovačkom hotelu "Monte Casa".

Uspješno realizovana konferencija 'Poljoprivreda, ruralni i održivi razvoj opštine Budva' | Radio Televizija Budva

Na svečanom otvaranju prvo se obratio Dušan Medin, izvršni direktor Društva "Bauo" koji je, između ostalog, istakao: "Ova konferencija svojevrsni je nastavak prošlogodišnjeg stručnog „Povratak vinogradarstvu i maslinarstvu u Paštrovićima“ iz sredine avgusta, koji su naše organizacije, uz podršku JU Muzeji i galerije Budve, održali u Spomen-domu „Reževići“.Zahvalio je Sekretarijatu za privredu Opštine Budva na finansijskoj podršci da se konferencija realizuje.



U nastavku, mr Ljiljana Jocić iz Sekretarijata za privredu Opštine Budva istakla je kontinuiranu podršku lokalne samouprave poljoprivrednim aktivnostima na teritoriji budvanske opštine, naročito Javni poziv za dodjelu podsticaja u razvoju poljoprivrede. Istakla je i važnost održavanja događaja ove vrste koji uvezuju nauku i praksu, te zvanično otvorila konferenciju koja je time otpočela s radnim dijelom, tj. izlaganjima učesnika.

Svoja izlaganja prvog dana predstavili su: prof. dr Vesna Maraš, Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, Podgorica ("Vinogradarsko nasljeđe – izazov za budućnost"), doc. dr Miško Rađenović, Fakultet za biznis i turizam Univerziteta Adriatik, Budva ("Poljoprivreda i ruralni razvoj kao potencijal za razvoj turizma u Paštrovićima"), prof. dr Miodrag Grbić, Departman za biologiju Univerziteta u Zapadnom Ontariju, London, Kanada ("Održivi razvoj baziran na ekonomiji znanja: kako valorizovati prirodne i kulturne resurse Paštrovića i Budve koristeći nauku") i dr Marija Markoč, Barska uljara d. o. o., Bar ("Maslinarstvo kao centralna komponenta održivog ruralnog razvoja – tragom tradicije ka inovativnoj budućnosti").

U 18.00h otpočeo je sa radom i gotovo dva sata trajao okrugli sto sa mještanima o izazovima i perspektivama razvoja poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine Budva. Istaknute su ključne smjernice za budući razvoj, koje su primarno odnose na očuvanje prirodnog i kulturnog nasljeđa, naročito od strane državne uprave i investitora koji planiraju projekte koji nijesu usklađeni sa željama i potrebama lokalne zajednice, zatim, razvoj u skladu sa potrebama lokalne zajednice i poljoprivrednika, potreba većeg i ikontinuiranog finansiranja ne samo od lokalnih i nacionalnih fondova, već i od međunarodnih, podsticanje povratka selu i tradicionalnim poljoprivrednim djelatnostima, osavremenjenim tehničko-tehnološki kako bi se ostvarilo što više benefita a što manje uticalo na zagađenje i stvarao što manji otpad, nastavkom daljih naučnih istraživanja, ponovnim organizovanjem sličnih skupova/konferencija itd.



Tokom drugog dana publici su se predstavili izlagači sa sljedećim temama: doc. dr Milić Čurović, Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, Podgorica ("Uloga i značaj šuma Primorja"), Danica Mihaljević-Davidović, Green Factory d. o. o., Tivat ("Agrokulturni predeo – poljoprivredni i turistički potencijal"), Aleksandra Kapetanović, Expeditio – Centar za održivi prostorni razvoj, Kotor ("Tradicionalni poljoprivredni pejzaži u Crnoj Gori: iskustva iz projekta „AGRISCAPE&ME“"), Branislav Gregović, LXXVI d. o. o., Podgorica ("Prostorni razvoj i održivost malih gradova"), mr Željka Čurović, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, Podgorica ("Značaj tipološke klasifikacije ruralnih naselja na Crnogorskom primorju u procesu planiranja prostora"), mr Olga Nikanorova, Naučno-edukativni centar Instituta svjetskih civilizacija, Moskva, Rusija ("Tradicionalni zanati u paštrovskim manastirima i održivi razvoj"), a posljednje izlaganje je održao Dušan Medin, Fakultet za kulturu i turizam Univerziteta Donja Gorica, Podgorica ("Turistički i drugi potencijali baštine ruralnih paštrovskih područja").

Svako predavanje pratile su diskusuje, kako od strane publike koja je prisustvovala uživo, tako i od onih koji su program konferencije pratili online putem (Zoom platforma), jer je i to bilo omogućeno u realnom vremenu. Svim učesnicima su dodjeljeni sertifikati o učešću, a posebne zahvalnice dobili su Opština Budva, kao i hotel "Monte Casa", koji su pomogli da se ovaj naučni događaj realizuje na što bolji način.



Konferencija je bila dio projekta Društva za kulturni razvoj "Bauo" - "Znanjem do bolje poljoprivrede, poljoprivredne proizvodnje i održivog ruralnog razvoja na teritoriji opštine Budva", koji je podržan od strane Sekretarijata za privredu Opštine Budva u vidu podsticaja promociji poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda putem Javnog poziva Opštine Budva za dodjelu podsticaja u razvoju poljoprivrede u 2022. godini.

Ključni cilj ove konferencije, koji je postignut, bio je da se kvalitetnim predavanjima stručnjaka-naučnika i okruglim stolom sa lokalnom zajednicom i mještanima angažovanim u navedenim oblastima približe nova znanja i iskustva, osnaži postojeća i stvori nova mreža kontakata. Sve to, nadamo se, doprinijeće iniciranju novih projekata s ciljem dodatnog razvoja i unapređenja našeg kraja, imajući u vidu zapostavljene i neiskorišćene potencijale koje posjeduje, ali i sve više zainteresovanih turista koji se polako ali sigurno interesuju za još uvijek neotkrivena i od javnosti skrivena ruralna područja.

Konferenacija je bila posvećena nedavno preminulom akademiku Radomiru V. Ivanoviću (1936–2022), uglednom kulturnom i naučnom radniku, autor niza istraživačkih i umjetničkih projekata o paštrovskom kraju, no, prije svega, našem velikom prijatelju i podršci. Akademik Ivanović je Paštrovićima, kojima je podario višedecenijsku intelektualnu pažnju, ostavio u amanet i nekoliko ideja da ih pretvore u djelo, između ostalog, i priređivanje naučnog skupa o održivom ruralnom i turističkom razvoju, koji sada organizujemo i upravo njemu posvećujemo.