13-02-2023

Uspješno realizovana konferencija 'Poljoprivreda, ruralni i održivi razvoj opštine Budva'

Juče je uspješno završena dvodnevna naučna konferencija "Poljoprivreda, ruralni i održivi razvoj opštine Budva", koju su Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru, u saradnji s Udruženjem Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni Pijesak“ i novoosnovanim Udruženjem Paštrovića, takođe, iz Petrovca na Moru, realizovali u petak i subotu 10. i 11. februara 2023. u petrovačkom hotelu "Monte Casa".

Uspješno realizovana konferencija 'Poljoprivreda, ruralni i održivi razvoj opštine Budva' | Radio Televizija Budva

Na svečanom otvaranju prvo se obratio Dušan Medin, izvršni direktor Društva "Bauo" koji je, između ostalog, istakao: "Ova konferencija svojevrsni je nastavak prošlogodišnjeg stručnog „Povratak vinogradarstvu i maslinarstvu u Paštrovićima“ iz sredine avgusta, koji su naše organizacije, uz podršku JU Muzeji i galerije Budve, održali u Spomen-domu „Reževići“.Zahvalio je Sekretarijatu za privredu Opštine Budva na finansijskoj podršci da se konferencija realizuje.U nastavku, mr Ljiljana Jocić iz Sekretarijata za privredu Opštine Budva istakla je kontinuiranu podršku lokalne samouprave poljoprivrednim aktivnostima na teritoriji budvanske opštine, naročito Javni poziv za dodjelu podsticaja u razvoju poljoprivrede. Istakla je i važnost održavanja događaja ove vrste koji uvezuju nauku i praksu, te zvanično otvorila konferenciju koja je time otpočela s radnim dijelom, tj. izlaganjima učesnika.

Svoja izlaganja prvog dana predstavili su: prof. dr Vesna Maraš, Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, Podgorica ("Vinogradarsko nasljeđe – izazov za budućnost"), doc. dr Miško Rađenović, Fakultet za biznis i turizam Univerziteta Adriatik, Budva ("Poljoprivreda i ruralni razvoj kao potencijal za razvoj turizma u Paštrovićima"), prof. dr Miodrag Grbić, Departman za biologiju Univerziteta u Zapadnom Ontariju, London, Kanada ("Održivi razvoj baziran na ekonomiji znanja: kako valorizovati prirodne i kulturne resurse Paštrovića i Budve koristeći nauku") i dr Marija Markoč, Barska uljara d. o. o., Bar ("Maslinarstvo kao centralna komponenta održivog ruralnog razvoja – tragom tradicije ka inovativnoj budućnosti").

U 18.00h otpočeo je sa radom i gotovo dva sata trajao okrugli sto sa mještanima o izazovima i perspektivama razvoja poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine Budva. Istaknute su ključne smjernice za budući razvoj, koje su primarno odnose na očuvanje prirodnog i kulturnog nasljeđa, naročito od strane državne uprave i investitora koji planiraju projekte koji nijesu usklađeni sa željama i potrebama lokalne zajednice, zatim, razvoj u skladu sa potrebama lokalne zajednice i poljoprivrednika, potreba većeg i ikontinuiranog finansiranja ne samo od lokalnih i nacionalnih fondova, već i od međunarodnih, podsticanje povratka selu i tradicionalnim poljoprivrednim djelatnostima, osavremenjenim tehničko-tehnološki kako bi se ostvarilo što više benefita a što manje uticalo na zagađenje i stvarao što manji otpad, nastavkom daljih naučnih istraživanja, ponovnim organizovanjem sličnih skupova/konferencija itd.Tokom drugog dana publici su se predstavili izlagači sa sljedećim temama: doc. dr Milić Čurović, Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, Podgorica ("Uloga i značaj šuma Primorja"), Danica Mihaljević-Davidović, Green Factory d. o. o., Tivat ("Agrokulturni predeo – poljoprivredni i turistički potencijal"), Aleksandra Kapetanović, Expeditio – Centar za održivi prostorni razvoj, Kotor ("Tradicionalni poljoprivredni pejzaži u Crnoj Gori: iskustva iz projekta „AGRISCAPE&ME“"), Branislav Gregović, LXXVI d. o. o., Podgorica ("Prostorni razvoj i održivost malih gradova"), mr Željka Čurović, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, Podgorica ("Značaj tipološke klasifikacije ruralnih naselja na Crnogorskom primorju u procesu planiranja prostora"), mr Olga Nikanorova, Naučno-edukativni centar Instituta svjetskih civilizacija, Moskva, Rusija ("Tradicionalni zanati u paštrovskim manastirima i održivi razvoj"), a posljednje izlaganje je održao Dušan Medin, Fakultet za kulturu i turizam Univerziteta Donja Gorica, Podgorica ("Turistički i drugi potencijali baštine ruralnih paštrovskih područja").

Svako predavanje pratile su diskusuje, kako od strane publike koja je prisustvovala uživo, tako i od onih koji su program konferencije pratili online putem (Zoom platforma), jer je i to bilo omogućeno u realnom vremenu. Svim učesnicima su dodjeljeni sertifikati o učešću, a posebne zahvalnice dobili su Opština Budva, kao i hotel "Monte Casa", koji su pomogli da se ovaj naučni događaj realizuje na što bolji način.Konferencija je bila dio projekta Društva za kulturni razvoj "Bauo" - "Znanjem do bolje poljoprivrede, poljoprivredne proizvodnje i održivog ruralnog razvoja na teritoriji opštine Budva", koji je podržan od strane Sekretarijata za privredu Opštine Budva u vidu podsticaja promociji poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda putem Javnog poziva Opštine Budva za dodjelu podsticaja u razvoju poljoprivrede u 2022. godini.

Ključni cilj ove konferencije, koji je postignut, bio je da se kvalitetnim predavanjima stručnjaka-naučnika i okruglim stolom sa lokalnom zajednicom i mještanima angažovanim u navedenim oblastima približe nova znanja i iskustva, osnaži postojeća i stvori nova mreža kontakata. Sve to, nadamo se, doprinijeće iniciranju novih projekata s ciljem dodatnog razvoja i unapređenja našeg kraja, imajući u vidu zapostavljene i neiskorišćene potencijale koje posjeduje, ali i sve više zainteresovanih turista koji se polako ali sigurno interesuju za još uvijek neotkrivena i od javnosti skrivena ruralna područja.

Konferenacija je bila posvećena nedavno preminulom akademiku Radomiru V. Ivanoviću (1936–2022), uglednom kulturnom i naučnom radniku, autor niza istraživačkih i umjetničkih projekata o paštrovskom kraju, no, prije svega, našem velikom prijatelju i podršci. Akademik Ivanović je Paštrovićima, kojima je podario višedecenijsku intelektualnu pažnju, ostavio u amanet i nekoliko ideja da ih pretvore u djelo, između ostalog, i priređivanje naučnog skupa o održivom ruralnom i turističkom razvoju, koji sada organizujemo i upravo njemu posvećujemo.