18-08-2021

Ustoličenje Joanikija 5. septembra

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije ustoličiće novog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske crkve Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru 5. septembra, piše Pobjeda.

Ustoličenje Joanikija 5. septembra | Radio Televizija Budva

Taj list je objavio da to piše u protokolu – pozivnici koja je upućena gostima, najvećim državnim funkcionerima, ministrima, čelnicima vladajućih političkih partija, diplomatskom koru i predstavnicima sudstva i tužilaštva.

Mediji su ranije javili, pozivajući se na RTS, da će ustoličenje mitropolita SPC Joanikija biti 4. septembra, ali je to ipak datum kada je predviđen dolazak patrijarha SPC Porfirija u Podgoricu.

“Sveta arhijerejska liturgija koju služi njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije biće održana u Cetinjskom manastiru, koji u nastavku ustoličava njegovo visoko preosveštenstvo mitropolita Joanikija”, navodi se u pozivnici u koju je Pobjeda imala uvid i precizira da liturgija počinje u devet sati u Cetinjskom manastiru.

Po završetku ustoličenja, po protokolu, biće održan svečani ručak u Vladičanskoj bašti ispred Cetinjskog manastira, što znači da Srpska crkva ne računa na proteste patriotsko-komitskih organizacija i građana koji već danima najavljuju okupljanja ispred Manastira.

Zanimljivo je da patrijarh Porfirije u Crnu Goru dolazi dan ranije, 4. septembra i da mu je svečani doček predviđen u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Zbog sve izraženijih protesta i najave okupljanja građana na dan za kada je planirano ustoličenje mitropoita Crkve Srbije, operativni štab kojim rukovodi direktor ANB-a Dejan Vukšić intezivno razmatra sve mogućnosti da obezbijedi nesmetano odvijanje ceremenoji na Cetinju.

Zbog najavljenog okupljanja građana, crnogorskih patriotskih organizacija i udruženja, ali i činjenice da se ogroman broj Cetinjana oštro protivi, u operativnom štabu kojim rukovodi Vukšić razmatraju načine organizacije ceremonije.

Jedan od problema je i prevoz iz Podgorice do Cetinja, jer se strahuje da će na nekoliko mjesta nezadovoljni građani blokirati put. Zato se razmatra i plan B: da se mitropolit Joanikije i patrijarh SPC Porfirije i još nekoliko zvanica, koji će dan prije toga biti u Podgorici, prebace na Cetinje – helikopterom.

U štabu koji kontroliše ANB smatraju da bi se tako izbjegli problemi i premostile moguće prepreke. Problem je, međutim, što bi taj čin suviše ličio na neku vrstu vojne operacije zauzimanja teritorije, a ne dolaska na svečanu ceremeniju.


Mina