21-10-2019

Usvojen rebalans budžeta Opštine Budva

Nakon razmatranja polugodišnjeg izvještaja o ostvarivanju budžeta Opštine Budva za ovu godinu, većinom glasova odbornika SO Budva usvojen je rebalans budžeta za 2019. godinu.

Usvojen rebalans budžeta Opštine Budva | Radio Televizija Budva

Opština Budva pripremila je rebalans budžeta za ovu godinu, koji će biti uvećan za više od tri miliona eura, odnosno sa planiranih 37.798.000 na 41.073.010 eura.

Kada je u pitanju rebalans, prema riječima sekretara Sekretarijata za finansije i v.d. direktora Uprave lokalnih javnih prihoda Petara Odžića, došlo je do povećanja planiranih prihoda, prije svega zahvaljujući dobroj naplati poreza na nepokretnost, kao i poreza na promet nepokretnosti.

Kako je, pored ostalog, istakao, što se tiče poreza na nepokretnosti, već sada se bilježi 100% planirana naplata sa skoro tri miliona eura.

Na drugoj, rashodovnoj strani, umjesto planiranih 2,5 miliona eura već sada je vraćen dug od oko 7 miliona eura, od kojih preduzeću WTE 3,5 miliona na račun izgradnje dijela postrojenja za tretman otpadnih voda u naselju Vještica, kazao je Odžić, ističući da je riječ i o pozitivnom rebalansu, te da je siguran da ukoliko nastave ovom dinamikom, da će i rebalansirani budžet od 41 milion eura biti ostvaren.

Prdsjednik Odborničkog kluba DPS-a Marko Vuković, kazao je da ovo nije rebalans koji je on spreman da pohvali.

“Kao i u prethodne dvije godine odvjde se nastavila jedna loša praksa a to je prekomjereno trošenje za tekuće izdatke. U 2016. godini, od kada ste gospodo preuzeli vlast, bilo je 316 zaposlenih u Opštini Budva, u međuvremenu 550 hiljada eura je isplaćeno za otprmnine. U istoj godini transferi za javna preduzeća i ustanove su bili 5.503.000, a sad su narasli na 8.000.317 eura. Tu bih se zakleo da se krije jedan dio prekomjereno zaposlenih i jedan ogroman dio sredstava za njihove plate”, kazao je Vuković.

Predsjednik Odborničkog kluba Demokrata Budva Mijomir Pejović, istakao je da rebalans samo pokazuje da se od početka 2017. godine ostvaruje jedan proces pune stabilizacije lokalnih javnih finansija.

"I mislim da u njemu treba istaći posebnu ulogu Uprave lokalnih javnih prihoda i službe za naplatu komunalija, gospodin Odžić i Klauđerović su njzaslužniji za pozitivni rebalans i ne bi bilo čudno da se do kraja godine ova predviđena brojka i prebaci", istakao je Pejović.

Odbornik DF-a Đorđije Vujović, kazao je da je zadovoljan radom lokalne samouprave sa izvršnom vlašću.

"Ovo je jedan kontinuitet koji je započet i on se nastavlja, ovo je započeto sa dolaskom nas na vlast i ovo je dobra stvar što imamo jedan rebalans i suficit u primitku ali naročito što želim da istaknem jeste da je preko Sekretarijata za invetsicje u ovom periodu ralizovano više projekata i utrošeno više novca na polugodišnjem nivou nego za prethodnih deset godina što je rađeno na godišnjim nivoima. Ono što treba da raduje jeste da je kapitalni iznos budžeta potrošen na invetsicije i to pokazuje da ova vlast radi ozbilje investiicone projekte i to je nešto što treba da se nastavi" istakao je Vujović.

Odbornica URE Božena Jelušić smatra da rebalans ima valjane karateristike koje ga kvalifikuju da bude prihvaćen, dodajući da na današnji dan u lokalnoj samoupravi radi isti broj zaposlenih kao i na početku pruzimanja mandata.

“Neću da kažem da je poziciona vlast neki vitez bez mana i straha, ali svakako treba uzeti u obzir i bolovanja i otpremnine i mnogo toga što je tu bilo, i svakako se to može mnogo objektivnije i sa dobrom voljom bolje vrednovati”, kazala je Jelušić, dodajući da ima potrebu da djeluje proaktivno, predloživši da se više novca u narednom periodu uloži u zdravstvo kao što je to bio slučaj u prethodne dvije godine sa ulaganjima u značajne kultorološke projekte.

Nezavisni odbornik Stevan Džaković naglasio je da građanima mora da kaže da je ova skupština kao i sve skupštine u Crnoj Gori zasnovana na korupciji, te da su građani ti koji plaćaju partijske vođe i partijske ekskurzije.

"A to je ono što ne smijemo da dozvolimo i protiv čega smo se borili. Imamo ogromne rashode za tekuće potrebe, plate i ekskurzije, mi ovdje ne moramo da trpimo da političke partije primaju glasačka tijela na budžet građana Opštine Budva, to je sve korupcija, građani Budve plaćaju glasačko tijelo političke strukture koja čini Opštinu Budva", kazao je Džaković.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević se prije svega izvnio zbog napuštanja sjednice u ponedjeljak, 14. oktobra, radi ranije, kako je kazao, preuzetih protokolarnih obaveza u Beogradu.

"Ja ne bježim od svih obaveza, a posebno kada je u pitanju ovako zhačajna tačka, kao što je opštinski budžet", dodajući da je svjestan da ima slabosti, ali da se one u hodu rješavaju, te da naslijeđene dugove uspješno vraćaju.

"Moj prethodnik i ja dobro znamo šta je sve urađeno kako bi se stabilizovale finanisje. Budžet poslednje tri godine raste, ostvaruje se i premašuju se planirani iznosi. Kada komentarišu zbog čega neke investicije nisu realizovane, za razliku od perioda iza nas, ja nisam spreman da radim mimo zakona, jer se moraju svi moraju da se sprovedu“, istakao je Carević.

Prema riječima potpredsjednika Opštine Budva Vladimira Bulatovića, od 45 miliona eura kapitalnih investicija za zdravstvo u Budvu je uloženo nula eura.

"Postavlja se pitanje, zašto država izbjegava da investira u Budvu. Pozivam vas iz lokalnog DPS-a da utičete da se promijeni odnos Vlade prema Budvi", naglasio je Bulatović.

Komentarišući rebalans budžeta i dio koji se odnosi na invsticiona ulaganja, sekretar resornog Sekreterijata, Mladen Mikijelj je nagalsio da je ova vlast uspjela da sanira sve infrastrukturne probleme, što, kako je kazao, nije bio slučaj za vrijeme vladavine DPS-a.

„Mi smo uložili mnogo više para nego što je država iz kapitalnog budžeta uložila u Budvu. Mnogi milioni odlaze iz Budve u Podgoricu, ali se ništa ne ulaže od strane države. U poslednje vrijeme uradili smo mnogo više, nego DPS dok je bio na vlasti, istakao je Mikijelj, odgovarajući na kritike predstavnika opozicije kada je riječ o investicionim ulaganjima.

Većinom glasova odbornika usvojena je i Odluka o porezu na nepokertnosti.

U toku je rasprava o odlukama o stavljanju van snage odluka o donošenju DUP-ova "Petrovac - Centar" i "Bečići".


Odbornici će razmatrati i Predlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za žičaru i kapelu Jaz, kao i više rješenja o razrješenju i imenovanju članova savjeta javnih ustanova i odbora direktora nekoliko preduzeća.

U prvom dijelu zasijedanja lokalnog parlamenta, koje je održano u ponedjeljak, 14. oktobra, odbornici su razmatrali i usvojili 13 od 50 tačaka dnevnog reda.

Sjednicu možete pratiti uživo na kanalu TV Budva, putem LIVE stream-a na portalu RTV Budva, kao i na talasima Radio Budve, na 98,7MHz.



D.B.