20-09-2021

Vakcinacija dobrovoljna, tako će i ostati

Bez obzira na to što je u nekim državama uvedena obavezna vakcinacija za određene profesije, vakcinacija u Crnoj Gori je dobrovoljna i tako će i ostati – stav je Ministarstva zdravlja.

Vakcinacija dobrovoljna, tako će i ostati | Radio Televizija Budva

U Ministarstvu zdravlja se nadaju da će građani shvatiti značaj imunizacije: Ilustracija (Foto: Gov.me/Arhiva)

Govoreći o tome da li planiraju, kao pojedine evropske zemlje, vakcinaciju protiv korona virusa da učine obaveznom, makar za one profesije u kojima su i zaposleni i oni koji dolaze s njima u kontakt u velikom riziku, Ministarstvo odgovara da je sve na građanima.

"Nadamo se da će građani, koji se do sada nijesu imunizovali, što prije shvatiti značaj vakcinacije protiv korona virusa. Nije slučajno što je 90 odsto hospitalizovanih pacijenata nevakcinisano i da je oko 87 odsto preminulih, takođe, nevakcinisano", kazali su Pobjedi iz resora Jelene Borovinić-Bojović.

Na pitanje da li pacijenti koji su vakcinisani imaju pravo da traže da ljekar koji ih pregleda bude isto imunizovan, u Ministarstvu zdravlja su kratko odgovorili da "isto kao što je vakcinacija dobrovoljna, tako je i odluka da građani, a među i njima pripadnici svih profesija, budu nevakcinisani takođe dobrovoljna".