13-05-2023

Večeras finale Pjesme Evrovizije

Veliko finale Pjesme Evrovizije održava se večeras u Liverpulu. Za trofej se bore predstavnici 26 zemalja. Direktan prenos možete pratiti na Drugom programu TVCG od 21 sat.

Večeras finale Pjesme Evrovizije | Radio Televizija Budva


Finale 67. izbora za Pjesmu Evrovizije održava se večeras u Liverpulu. Ovogodišnje takmičenje, odlukom Evropske radiodifuzne unije, organizuje Velika Britanija u ime prošlogodišnjeg pobjednika Ukrajine koja zbog ratnog stanja nije mogla da ugosti evropske muzičare.

U večerašnjem finalu će nastupiti takmičari iz 26 zemalja – po 10 najboljih iz oba polufinala, predstavnici Ukrajine i takozvane "velike petorke" kojima je zagarantovano učešće u finalu.

Večerašnjeg pobjednika će zajednički odabrati žiri i publika, a prvi put na Pjesmi Evrovizije u mogućnosti su da glasaju i gledaoci iz zemalja koje ne učestvuju. Njihovi glasovi će se voditi kao "ostatak svijeta" biće uračunati kao glasovi jedne države.

Iz država koje ne učestvuju glasa se putem interneta, dok gledaoci iz zemalja koje se takmiče glasaju, kao i do sada, telefonom.

Podsjetimo, u finale su ušli Albanija, Kipar, Estonija, Belgija, Austrija, Litvanija, Poljska, Australija, Jermenija i Slovenija.

Druge polufinalne večeri su svoje pjesme predstavili predstavnici 16 zemalja, a finalisti su izabrani na osnovu glasova publike.
Foto: arhiva

Bez plasmana u finale ostali su predstavnici Danske, Rumunije, Islanda, Grčke, Gruzije i San Marina.

Tokom glasanja su se gledaocima predstavili brojni izvođači iz Ukrajine kako bi se obilježila prošlogodišnja pobjeda te zemlje, a po završetku glasanja nastupile su i tri dreg kraljice.

Svoje pjesme su tokom prebrojavanja glasova predstavili i predstavnici Velike Britanije, Španije i Ukrajine koje su direktni učesnici finala.

Srbija i Hrvatska plasirale su se u finale tokom prve takmičarske večeri, kada su pored njih učešće u finalnoj večeri obezbijedile i Moldavija, Švajcarska, Finska, Češka, Izrael, Portugalija, Švedska i Norveška.


(RTCG)