06-09-2021

Večeras koncert Gradske muzike Budva

Koncert Gradske muzike Budva biće održan večeras na Trgu između crkava u Budvi sa početkom u 21 čas, a u okviru posljednje večeri petog književnog festivala Ćirilicom.


Foto: Arhiva

Gradska muzika Budva osnovana je 1906. god. kada je češki muzičar Karlo Vela okupio 15 mladića iz Budve i strpljivo ih počeo učiti notama i sviranju na limenim duvačkim instrumentima. Tokom svog djelovanja orkestar je brojao i preko 40 članova. Danas se ponosno predstavlja svojim podmlatkom i potpuno novim savremenim repertoarom.

Pod vođstvom kapelnika Vele, Gradska muzika Budve je nastupala do 1914. godine kada je prekinut rad zbog ratnih okolnosti. Muzika obnavlja svoj rad 1924. godine, a za kapelnika je postavljen budvanski frizer i muzičar Anton – Toni Skutari. Gradska muzika je tada brojala 17 članova i nastupala je na svim značajnim dešavanjima u Budvi između dva rata. Ponovnim ratom je prekinut rad 1941. godine, i tek je nastavljen 1950. godine u FNR Jugoslaviji. Muzičku obuku i probe sa starim i novim muzičarima organizuje i vodi Luiđi Jurić. Kratko vrijeme nasljeđuje ga poznati kotorski kompozitor i muzičar Tripo Tomas, a već 1955. godine sa prvim poslijeratnim uniformama i novi kapelnik LJubo Urban koji će voditi Gradsku muziku Budve pune 33 godine i ostaviti neizbrisiv trag u istoriji ovog društva. Tih godina orkestar ne nastupa samo u Budvi, već i u susjednim gradovima Boke, te u Beogradu, Splitu, Novom Sadu i Dubrovniku, redovno učestvuje na tradicionalnim susretima duvačkih orkestara. Ukazom Predsjednika SFRJ J. B. Tita Gradska muzika Budve se 1975. godine odlikuje Ordenom Bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem, a 1976. godine dobija “Novembarsku nagradu” grada Budve. Pavel Aksamit, profesor muzike iz Poljske 1988. godine postaje kapelnik

Gradske muzike Budve. Marševe i koračnice zamjenjuju popularne melodije, džez, polke i valceri. Slijede zajednički Novogodišnji koncerti sa Muzikama iz Kotora i Tivta. Od oktobra 2006. godine Ana Brajak Molčanov, profesor muzike u budvanskoj Muzičkoj školi preuzima dirigentsku palicu, da bi na mjesto kapelnika 2010. godine ponovo došao profesor Aksamit i ostao na toj poziciji do kraja 2012. godine. Nakon toga orkestar nastavlja rad bez kapelnika do početka 2014. godine kada, na obostrano zadovoljstvo, na to mjesto dolazi profesor Radovan Papović i diriguje orkestrom do kraja godine.
Gradska muzika Budva od tada radi bez kapelnika cijelu godinu.
U februaru 2016. godine dirigentsku palicu preuzima profesor Momir Petričević. Priprema program za proslavu 110-te godišnjice orkestra. Ovaj značajan jubilej uveličan je brojnim gostujućim gradskim orkestrima iz Crne Gore i inostranstva.

Takođe, Gradska muzika Budva izvela je i koncert u okviru zvaničnog muzičkog programa festivala Grad teatar uz eminentne autore poput slovenačke grupe Lajbah, a značajan nastup imala je i džez pjevačica Čina Mozes.

U oktobru 2016. godine muziku preuzima Aleksandar Saša Mandić iz Đenovića, dugogodišnji kapelnik Mjesne muzike Đenović. Pod njegovim vođstvom orkestar izvodi potpuno izmijenjen revijski repertoar. DŽez, rok, pop, disko, kao i poznati soundtrack-ovi koji su obilježili XX vijek privlače mlađu publiku, ali i nove mlade članove. Uslijedili su brojni nastupi u Crnoj Gori, ali i u okruženju: Beogradski manifest 2017, Novi Sad, Dimitrovgrad, Montana (Bugarska).

Budvani su oduvijek voljeli svoju Gradsku muziku, a ona je za cijeli svoj vijek znala svakog zabaviti, razveseliti, sa radošću dočekivati i sa tugom ispratiti i u svim vremenima ostati ono sto je oduvijek i bila – samo budvanska.