15-12-2020

(VIDEO) Brajović: Vakcinacija u Crnoj Gori protiv korona virusa planirana u nekoliko faza

Dugo iščekivana vakcina protiv korona virusa trebalo bi u Crnu Goru da stigne u prvom kvartalu 2021. godine, a to je za TV Budvu potvrdila Mina Brajović, šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori dodajući da je planirana vakcinacija u nekoliko faza.


Foto: Screenshot

"Uslovi koji važe za Crnu Goru, važe i za sve ostale zemlje širom svijeta, njih oko 180, koje su pristupile Kovax platformi", kazala je Brajović za dnevno informativnu emisiju Polis i dodala da Crna Gora može da dobije onoliko vakcina i doza koje su zapravo dovoljne da pokriju 20 procenata populacije u CG, pri čemu je važno istaći, da će u toj prvoj fazi distribucije vakcina biti moguće pokriti negdje oko tri procenta ukupne populacije.

Preko Kovax mehanizma koji je pokrenula SZO, Crna Gora je potpisala sporazum o nabavci vakcine protiv Covid-19. Planirano je da se vakcinacija u CG vrši fazno, a zatraženo je oko 250 hiljada doza, odnosno količina koja bi pokrila 20 odsto stanovništva.

Kako je Brajović navela, njihov stav je da ova vakcina bude distribuirana ravnomjerno i po principu dobrovoljnosti.

Šefica SZO u CG je podsjetila da se od 200 vakcina klinički ispituje 60,pri čemu je 11 u završnoj fazi, među kojima su Pajzer, Moderna, te tzv. Oksfordska i Ruska vakcina

Opširnije u prilogu Lidije Bojović:





N.D.