13-05-2022

(VIDEO) Petrovac mami tišinom i ljepotom prirode

Petrovac je mjesto u kojem će svako naći svoj kutak za nezaboravne trenutke opuštanja i uživanja.


Video: Fishingbu2

Petrovac na moru je gradsko naselje i predstavlja dio Budvanske rivijere jer pripada Opštini Budva. Van sezone broji oko 1500 stanovnika, dok se u toku ljetnje sezone taj broj mnogostruko poveća.

Gradska plaža u Petrovcu je duga oko 600 m. Ova plaža je pješčana, crvenkaste boje pijeska, i jedna je od najposjećenijih na Budvanskoj rivijeri. Površina plaže je veća od 9000 m2, a na samoj plaži se može unajmiti plažni mobilijar ili se može koristiti slobodan prostor za sunčanje, kupanje i rekreaciju. Posebnu draž joj daju ostrvca Katič i Sveta neđelja, koji su izazov za ljubitelje morskih dubina. Petrovačka plaža spada u zaštićene prirodne rezervate. Njen kupališni deo oivičen je uređenom obalom, šetalištem s kafićima, restoranima, suvenirnicama… Šetalište se pruža duž samog mora i završava se malom marinom.

Petrovac je čuven po ljetnjem turizmu, po Petrovačkoj noći, ali i po rimskom mozaiku iz 3. veka kojim je prikazan bog sna, Hipnos. Arheološki nalazi ukazuju da se Petrovac nalazi na prostoru na kojem je postojalo naselje još iz Rimskog doba. Na mjestu gde se danas nalazi Petrovac sastajali su se od davnina Paštrovići i održavali svake godine svoj zbor, poznatu „bankadu“. Dozvolom paštrovske „bankade“ Mlečani su u XVI vijeku podigli na obali Lazzaretto, a iznad njega na nešto pristupačnijoj stijeni omanju tvrđavu Castellum. Od tog vremena pa do kraja I svjetskog rata naselje se naziva Kastel-Lastva, ili samo Kastio. Naziv Petrovac na moru ovo mjsto je dobilo nakon I svjetskog rata po kralju Petru I Karađorđeviću.

Grad koji u toku godine ima više od 300 sunčanih dana, Petrovac, nudi različite vidove zabave – svakodnevno se organizuju izleti brodovima sa kojima možete posjetiti i udaljenije plaže, ostale gradove Budvanske rivijere i Boku Kotorsku. Takođe, na raspolaganju su i sportovi na vodi, poput skijanja, vožnje na gumama i skuterima.

Petrovac na moru nalazi se 20 km sjeverozapadno od Bara, ili 18 km jugoistočno od Budve. Od Tivatskog aerodroma udaljen je 44 km, a od Podgoričkog 50 km. U ljetnjoj sezoni dobro je povezan direktnim autobuskim linijama iz svih pravaca.

U mjestu postoje: pošta, dom zdravlja, policijska stanica, dom kulture, crkve, pijaca, supermarket „Voli“, više prodavnica mešovite robe, sportski tereni, mnoštvo hotela i vila, restorana i kafića.

Po mnogima, Petrovac je najlepše mjesto Budvanske rivijere. Kristalno čisto more izvajalo je pitomu obalu sa dvije pješčane plaže koje su opasane gustom borovom šumom, stablima maslina, palmama i drugim mediteranskim rastinjem.