09-09-2022

(VIDEO) Vučković: Septembar obećava dobru postsezonu

Špic sezone u Budvi je završen, a metropola turizma ušla je u postsezonu. Septembar mjesec za sada je prema riječima ugostitelja Luke Vučkovića, dosta dobar, no ipak je daleko od nivoa čuvene 2019. godine, a za isti period.

(VIDEO) Vučković: Septembar obećava dobru postsezonu | Radio Televizija Budva

Foto: Porta, RTV Budva

"Sezona kao sezona bila je značajno bolja u odnosu na prošlu i pretrprošlu godinu, s tim da pretprošle godine, to svi znamo, sezone nije ni bilo. U našem restoranu ova sezona je na nivou 70 odsto prometnosti iz 2019. godine, a sezonu mi računamo za period 1. april do 1. novembra. Tako da još ima da se vidi rezultat postsezone, a negdje je i razumljivo zašto je pad prometa toliki, jer imamo zaista mali broj gostiju iz istočnog bloka Evrope, koji su kod nas dolazili u velikom broju, a platežno su bili moćni. Takođe imamo problem i što su turisti koji su ove godine bili gosti na našoj rivijeri slabije platežne moći, što je ako se uzme u obzir cjelokupna situacija u svijetu i potpuno razumljivo", kazao je Vučković za portal RTV Budva.



Pojedine namirnice kako je istako naš sagovornik skočile su i za 100 i 200 posto, što je dovelo do poskupljenja u restoranima, budući da su cijene brašna, ulja, sira, pelata i ostalih restoranskih potrijebština znatno povećane.

"Mi smo cijene povećali za nekih 5 do 15 post na određene artikle, tako da nijesmo pratili povećanje cijena, onako kako je bilo i realno, ali se iskreno nadam da se trend poskupljenja neće nastaviti jer ako se nastavi sa poskupljenjem osnovnih životnih namirnica doći će do još većih problema, ne samo u turizmu već i u društvu", kazao je on.


Foto: Porta, RTV Budva

Vučković je istakao da se nada održivom poslovanju tokom zime, te da će se izbjeći otpuštanje radnika u zimskom periodu.

"Mi imamo 17 stalnih radnika, a određeni hoteli u Starom gradu 20 i više, te se nadam mirnoj zimi, sa mogućim novogodišnjim dočekom i manifestacijama, jer je Opština Budva nama obećala oživljavanje Starog grada prigodnim manifestacijama i programom i u postsezoni", ističe on.

Cilj i želja budvanskih ugostitelja kako je Vučković kazao jeste produžetak sezone na period 15. mart- 1. novembar uz, naravno, uslugu koja obećava povratak i duži boravak gostiju.

Budva da održi mediteranski šarm

"Važno je da Budva zadrži mediteranske odlike. Imamo dobre i povratne informacije po pitanju buke, lokalna uprava zaista se odazvala rješavanju tog problema. Naravno da se to sve svede u zakonske okvire, te da se ljudima koji žele noćni provod on i omogući ali dalje od okvira gradskog jezgra, te da iduće godine turiste dočekamo u nekom drugom okruženju", zaključio je Vučković.

D.P.