13-10-2023

Više od 60 istaknutih anesteziologa i intenzivista na jednom mjestu

Prvi internacionalni kongres anesteziologa i intenzivista Crne Gore svečano je otvoren danas u hotelu Splendid, u organizaciji Društva anesteziologa i intenzivista Crne Gore. Kongres je internacionalnog karaktera, okuplja više od 60 najvećih imena anestezije i intenzivnog liječenja regiona i šire, a akreditovan je od strane ljekarske komore Crne Gore i Evropskog udruženja anesteziologa i intenzivista.


Foto: Mediabiro

Svečanom otvaranju su prisustvovali najistaknutiji predstavnici zdravstvenih institucija iz zemlje, regiona, ali i svijeta, a program je vodila doc. dr Marijana Karišik, predsjednica Društva anesteziologa i intenzivista Crne Gore, koja je sve prisutne provela kroz bogatu istoriju razvoja anesteziologije u Crnoj Gori.

Kongres je svečano otvorio ministar zdravlja Crne Gore, Dragoslav Šćekić, te je istakao koliko je značajno da doktori na ovaj način unapređuju svoje znanje i rad, te prate i primjenjuju najnovija dostignuća u medicini.

“Prvi internacionalni kongres anesteziologa i intenzivista Crne Gore izuzetna je prilika da vi, kao najbolji u svojoj struci razmijenite svoja iskustva, podijelite najbolje prakse i unaprijedite svoja znanja i vještine u cilju poboljšanja kliničkog rada koji će omogućiti sigurno i kvalitetno liječenje pacijenata u našim zdravstvenim ustanovama. Ovaj kongres kao jedan od najznačajnijih događaja za specijaliste anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja prilika je da crnogorski anesteziolozi pokažu svoje rezultate i uspjehe i kroz saradnju sa kolegama iz regiona i šire učvrste međunarodnu poziciju u ovoj oblasti,” kazao je ministar Šćekić.

Ministar je ukazao na značajnu ulogu anesteziologa i intenzivista u spašavanju ljudskih života i umanjivanju bolova sa kojima se pacijenti suočavaju.

“Anesteziolozi i intenzivisti su ti koji su na prvoj liniji odbrane zdravlja od bolesti, života od smrti, to su ljekari koji se svakodnevno bore da pacijenta otrgnu od sigurne smrti. Ministarstvo zdravlja je tu kao podrška da im omogući stručno usavršavanje i kroz odobravanje specijalizacija i subspecijalizacija doprinese jačanju kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti,” ispričao je Šćekić.

Specifičnost i kompleksnost posla anesteziologa i intenzivista istakla je i predsjednica Ljekarske komore Crne Gore, dr Žanka Cerović.

“Izuzetno poštovanje za vaš rad i težnju da kroz organizaciju ovako značajnih stručnih skupova sa međunarodnim učešćem doprinosite promociji naučnih dostignuća u medicini. Vi predstavljate najbolje ambasadore svoje zemlje,” kazala je dr Cerović.

Mnogobrojnim i istaknutim gostima ovog značajnog kongresa obratio se prof. dr Radmilo Janković koji obavlja dužnosti sekretara Evropskog udruženja anesteziologa, ali i predsjednika Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije, te istakao da je kroz obje funkcije Društvu anesteziologa i intenzivista Crne Gore obećao snažnu podršku. Poručio je da je sam kongres istorijski korak za crnogorsku anesteziju.

Veliko zadovoljstvo što je prisustvovao otvaranju ovako značajnog kongresa izrazio je i dekan Medicinskog fakulteta u Podgorici, prof. dr Miodrag Radunović.

“Rad je osnova i ključ svakog uspjeha, a nade obrazovanih su jače od bogatstva neukih i zato uživajte u privilegiji da pripadate eliti svakog društva i da znanjem i radom potvrđujete božanske moći. Vi uspavljujete ljude, ali ih i vraćate buđenjem u svakodnevicu životnih vrtloga. Zato ste posebni i zaslužujete riječi poštovanja,” poručio je Radunović prisutnim kolegama.

Svečano otvaranje kongresa svojim govorom je uveličao i predsjednik Evropskog udruženja za zbrinjavanje disajnog puta, prof. dr Massimiliano Sorbello te je organizatorima poželio dobrodošlicu u porodicu internacionalnih konferencija i početak “sjajne platforme za zajedničku saradnju”.

Organizatori podsjećaju da je okupljanje anesteziologa i intenzivista iz zemlje, regiona i šire, na jednom mjestu, po prvi put u samostalnoj Crnoj Gori, od izuzetne važnosti, jer omogućava lakši protok informacija, olakšava edukaciju, pruža mogućnost rada na zajedničkim projektima i brojne druge vidove međusobne saradnje, kojim će se unaprijediti znanja i vještine anesteziologa i intenzivista, a samim tim i kvalitet liječenja pacijenata. Tokom kongresa planirane su i radionice na kojima će anesteziolozi praktično uvježbavati najzahtjevnije, najaktuelnije i urgentne tehnike zbrinjavanja različitih stanja kod pacijenata.

Izvor: Mediabiro