04-04-2016

Stručnijim uviđajima saobraćajnih nezgoda do bezbjednijeg i kvalitetnijeg života

- Bezbjednost saobraćaja je objektivno jedan od vodećih problema u svijetu i njime se bave Ujedinjene nacije, Svjetska zdravstvena organizacija, Evropska unija, zemlje Jugoistočne Evrope uključujući i Crnu Goru, istakao je dekan Fakulteta za saobraćaj, komunikaciju i logistiku Budva prof. dr Vujadin Vešović otvarajući dvodnevni seminar na temu “Inovacija znanja u uviđajima saobraćajnih nezgoda” namijenjen pripadnicima saobraćajne policije Centra bezbjednosti Budva, te svojim studentima 3. i 4. godine.

Stručnijim uviđajima saobraćajnih nezgoda do bezbjednijeg i kvalitetnijeg života | Radio Televizija Budva

Kako je naglasio Vešović, to je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, posebno kod djece.

- Godišnje u saobraćaju gine oko 1,3 miliona ljudi, oko 50 miliona je povrijeđenih, dok su troškovi saobraćajnih nezgoda ogromni. Sve to navodi na ozbiljne korake koje preduzimaju sve relevantne institucije u svijetu sa ciljem da se edukuju kadrovi koji će početi kampanju od predškolskog do svih ostalih nivoa. I naš je cilj da projektom uključimo sve aktere iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, od saobraćajne policije preko advokata i javnih tužilaca do sudija, kako bi svo bili upoznati sa novim tehnikama, procedurama, kako bi se smanjio broj poginulih u saobraćaju, kazao je Vešović.

On je istakao da su u svemu tome “ključni kadrovi, kojih nemamo za ovu oblast”.

- Ne želimo više da se na uvidjaju mjeri “štapom i kanapom”. Za to danas postoje softverski programi, te baze podataka koje omogućavaju različite vrste analiza za koje su neophodni obrazovani kadrovi za koje je zadužen naš Fakultet, kazao je Vešović dodajući da će, pored seminara, Fakultet donirati i realizaovati projekat Bezbjedna škola za onu školu koji nadležni u Opštini budu smatrali da joj je to najneophodnije.

Jedan od predavača na seminaru je i prof. dr Milan Vujanić, ekspert na regionalnom nivou iz oblasti uvidjaja i profesor na Saobraćanim fakultetima u Beogradu, Banja Luci, Doboju i Budvi, te predsjednik Nadzornog odbora JP Putevi Srbije. On je pojasnio da ljudima prvo treba ugraditi stavove odnosno podizati svijest o bezbjednosti saobraćaja, da bi kasnije kroz razne kampanje u kojima mediji igraju značajnu ulogu, podigli i nivo znanja, kao i obrazovanjem studenata na Fakultetu, nivo stručne javnosti.

- Sve to u cilju dobijanja bezbjednog ponašanja građana, jer je neopravdano da građani Crne Gore budu 2,5 puta ugroženiji u saobraćaju od zemalja Evropske unije. Ako smanjimo socijalne troškove poginulih a tim povećamo mogućnost dizanja standarda u drugim segmentima, postigli smo da narod bude zaštićeniji i ima bolji kvalitet života, što su sve posredni efekti koji se direktno ne vide iz seminara o uviđajima, naglasio je Vujanić.