11-09-2022

Volonteri CKCG obučeni da prilagode invalidska kolica za korisnike

U okviru saradnje sa američkom dobrotvornom organizacijom LDS Charities, Crveni krst Crne Gore je u periodu od 8-10. septembra 2022. godine organizovao obuku za svoje volontere koji su naučili kako da izvrše precizna mjerenja i prilagode invalidska kolica za korisnike.


Foto: Crveni krst

“Naime, tokom višegodišnje saradnje sa LDS Charities, Crveni krst Crne Gore je od ove organizacije dobio sedam pošiljki invalidskih kolica i pomagala (2791 komada), od čega je oko 1620 podijeljeno širom zemlje”, navodi se u saopštenju Crvenog krsta.

Ova obuka je poslužila kao dodatna izgradnja kapaciteta opštinskih organizacija Crvenog krsta kako bi svi imali po najmanje jednog predstavnika koji je obučen da odradi mjerenja i prilagodi kolica pojedinačnom korisniku.

“Na taj način sve osobe kojima su potreba invalidska kolica u prilici su da dobiju kolica koja odgovaraju njihovom stanju”, objašnjavaju iz CKCG.

Predavači na obuci su bili iskusni terapeuti iz Sjedijenih Američkih Država, predstavnici LDS Charities-a, a obuku je završilo 16 volontera Crvenog krsta.

Invalidska kolica i pomagala su dostupna svim pojedincima u Crnoj Gori i to putem opštinskih organizacija Crvenog krsta.

“Ovom prilikom pozivamo sve pojedince koji imaju potrebe za invalidskim kolicima da se jave organizaciji Crvenog krsta u svom gradu kako bi obučeni predstavnik izvršio neophodna mjerenja i prilagođavanja i uručio kolica, te na taj način doprinio boljem kvalitetu života osoba sa invalidetom”, kazali su iz Crvenog krsta.

Izvor: RTCG