24-08-2023

Vrijednost otkupa 12,1 milion EUR

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od poslovnih subjekata i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u drugom kvartalu iznosila je 12,1 milion EUR.

Vrijednost otkupa 12,1 milion EUR | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pixabay

Iz Monstata je saopšteno da je od toga vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje 5,1 milion EUR ili 41,9 odsto, dok je vrijednost otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača iznosila sedam miliona EUR ili 58,1 odsto.

“Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od poslovnih subjekata i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u drugom kvartalu, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, bilježi rast od 71,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Zabilježen je rast vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje poslovnih subjekata 123 odsto i rast vrijednosti otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača 46,8 odsto.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom kvartalu kokošja jaja učestvuju sa 24,7 odsto, sirovo kravlje mlijeko 24,3 odsto, kao i svježe povrće 15,5 odsto.

Stoka po vrstama i kategorijama učestvuje sa 10,8 odsto, ostali proizvodi 10,5 odsto, voće 7,1 odsto, svježa riba 6,3 odsto, prerađevine od voća i grožđa 0,6 odsto i industrijsko bilje 0,3 odsto.