05-01-2021

Vučetić: Izgradnja bolnice prijeko potrebna

Naši sugrađani su mnogo puta do sada apelovali na nadležne da je izgradnja bolnice neophodna. U Opštini Budva prema posljednjim podacima ima nešto više od 20 000 stanovnika, a kako kaže direktorica DZ Budva, Vesna Vučetić, na evidenciji filijale Fonda za zdravstveno osiguranje Budva je 28 000 osiguranika.


Foto: Arhiva

Prema njenim riječima deset izabranih ljekara za odrasle, četiri izabrana ljekara za djecu-pedijatra i dva izabrana ljekara za žene, uz specijaliste koji dolaze u DZ jednom nedjeljno, u dvije nedjelje ili mjesečno nije dovoljno da potkrijepi sve potrebe stanovnika Budve, naročito sada u periodu pandemije Korona virusa, koja sprječava i dio osoblja da obavlja svoje uobičajene radne zadatke.

Prema treitorijalnoj pripadnosti svi pacijenti sa potrebama za specijalističke preglede ili bolničko liječenje se upućuju na opšte bolnice u Kotoru, Cetinju i Baru, a nerijetko se upućuju i na KBC u Podgorici.


Vesna Vučetić, direktorka DZ Budva Foto: Arhiva

To iziskuje dodatne finansijske troškove pacijenata, provođenje i po više sati u bolnicama, a u posljednjih gotovo godinu dana, od kako je krenula pandemija Korona virusa, mnogi pacijenti nijesu mogli zakazati svoje redovne preglede, jer su u nekoliko navrata svi specijalistički pregledi bili obustavljeni.

Takođe, izgradnja bolnice u Budvi bi umnogome olakšala rad svih zdravstvenih ustanova na koje su upućuju budvanski pacijenti, koje bi u tom slučaju imale manji broj pacijenata i olakšan sistem rada.

Kao turistička destinacija, opština Budva ima ispostavu DZ Budva u Petrovcu i turističke ambulante, koje rade u toku ljetnje sezone u Pržnu i Budvi, što iziskuje dodatno angažovanje zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

Osim toga, određen broj ljekara i drugog medicinskog osoblja u CG nije zaposlen i nalazi se na evidenciji ZZZ, a otvaranjem zdravstvenih ustanova, ne samo u Budvi, već u cijeloj Crnog Gori ovaj problem bi bio riješen.

Svi ovi podaci govore da stvarno stanje kako statističko, tako i praktično nije na zavidnom nivou i da je izgradnja multifunkcionalne zdravstvene ustanove u našem gradu prijeko potrebna, a građani je iščekuju sa nestrpljenjem, jer će svoje potrebe obavljati mnogo lakše.


N.D./TV Budva