01-11-2023

Vučić raspisao vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore za nedjelju, 17. decembar, kao što je ranije i najavio.

Vučić raspisao vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar | Radio Televizija Budva

Vlada Srbije uputila je u ponedjeljak obrazložen predlog predsjedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

Kako je iz Vlade navedeno, održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbijedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrijednosti.

Hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora i njihovo održavanje do kraja godine zahtjev je koji su iznijeli predstavnici opozicionih partija koje organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“.

Prevremeni izbori, kako su naveli, zatraženi su da bi opozicija „kao svoj prvi korak nakon smjene naprednjačkog režima“ ispunila zahtjeve građana.

Ranije danas je Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao za 17. decembar izbore za odbornike skupština 65 gradova i opština u Srbiji.

Vlada Srbije je prethodno, u ponedjeljak, 30. oktobra donijela odluke o raspuštanju Skupštine Beograda i obrazovanju privremenog organa, a iste odluke donijete su za još 64 lokalne samouprave u Srbiji.

Izvor: N1