02-11-2023

Vujović: Istrajno ću se angažovati na praćenju rada nadležnih organa u procesuiranju slučajeva napada na novinare

Brza i efikasna reakcija nadležnih organa izuzetno je značajna u slučajevima prijetnji i napada na novinare, a kažnjavanjem počinilaca tih djela šalje se poruka da su napadi na medijske radnike nedopustivi, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Vujović: Istrajno ću se angažovati na praćenju rada nadležnih organa u procesuiranju slučajeva napada na novinare | Radio Televizija Budva

Foto: Ministarstvo kulture i medija

„Veliku sjenku nad medijskim slobodama u Crnoj Gori bacaju nerazriješeni slučajevi napada na novinare/ke i na imovinu medija, zbog čega ću se kao ministarka istrajno angažovati na praćenju rada nadležnih organa u procesuiranju tih slučajeva“, istakla je Ministarka povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Ministarstvo kulture i medija će nastaviti da konkretnim aktivnostima doprinosi poboljšanju stanja na medijskoj sceni i biće potpuno posvećeno kreiranju bezbjednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije.

„Insistiraću da se prijedlozi medijskih zakona što prije nađu u Skupštini, kako bismo zaokružili zakonodavni okvir u ovoj oblasti. Svim novinarima/kama i medijskim radnicima mora se omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, a njihova lična bezbjednost i profesionalni integritet nijednog trenutka ne smiju biti dovedeni u pitanje“, istakla je Vujović.

Poručila je da je važno da se stalno i kontinuirano radi na prevenciji i podizanju svijesti o nedopustivosti ugrožavanja bezbjednosti medijskih radnika.

„Svako demokratsko društvo ima obavezu da ne samo na današnji dan, već stalno radi na stvaranju što bezbjednijeg okruženja za rad novinara“, rekla je Vujović.