17-01-2023

Značajno povećati poreze ultrabogatima

Nevladina organizacija Oxfam je, povodom otvaranja Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, pozvala svjetske lidere da značajno povećaju poreze ultrabogatima.

Značajno povećati poreze ultrabogatima | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

"Svaki milijarder je neuspjeh javne politike", navodi se u izvještaju Oxfama, ističući da je ekonomska nejednakost dostigla krajnji i opasan nivo, prenose Nezavisne novine.

Najbogatijih jedan odsto ljudi na Zemlji ostvarilo je skoro dvije trećine novog bogatstva stvorenog od početka pandemije, navodi Oxfam u izvještaju objavljenom na dan otvaranja WEF-a u Davosu.

Grupa Oxfam je predložila povećanje poreza na prihod milijardera, piše Washington post.

Oxfam ističe da su najbogatiji na svijetu apsorbovali veći dio globalnog bogatstva tokom pandemije i tokom protekle decenije, dok se globalno siromaštvo povećalo prvi put u 25 godina.

U izvještaju pod nazivom Opstanak najbogatijih naglašeno je da se planeta suočava sa polikrizom klimatskih promjena, tereta troškova života, široko rasprostranjene gladi i neviđenog pada ljudskog razvoja, a Oxfam poziva svjetske lidere koji će se okupiti u poznatom švajcarskom skijalištu da značajno povećaju poreze ultrabogatima.

Zahvaljujući naglom rastu cijena na berzi, bogati su u posljednjoj deceniji postali još bogatiji: na 100 USD stvorenog bogatstva, 54,4 USD završila su u džepovima jedan odsto najbogatijih pojedinaca, a 70 centi je otišlo 50 odsto siromašnih, ukazuje u izvještaju ta nevladina organizacija.

Imovina milijardera se udvostručila, a njihov broj raste, tvrdi dalje Oxfam, čija je izvršna direktorka Gabriela Bucher pozvana na forum.

“Krajnja koncentracija bogatstva potkopava privredni rast, korumpira političare i medije, nagriza demokratiju i produbljuje nejednakost”, konstatovano je u izvještaju.

Oxfam upozorava i da je nejednakost postala egzistencijalna prijetnja našim društvima i da paralizuje sposobnost društava da zaustave siromašenje.

Nejednakost prijeti budućnosti planete, naglašava se u izvještaju Opstanak najbogatijih.