25-11-2019

Adriatic Properties: Na protestu u Miločeru iznesen niz netačnih podataka

Menadžment kompanije Adriatic Properties reagovao je saopštenjem za javnost povodom juče održanih protesta u Miločerksom parku.

Adriatic Properties: Na protestu u Miločeru iznesen niz netačnih podataka | Radio Televizija Budva

Foto: Adriatic Properties/lokalitet na kome je planirana izgradnja

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Na protestu održanom u nedjelju 24.11.2019. iz razloga u koje ne želimo da ulazimo iznesen je niz netačnih podataka. Prvi je da je gradnja počela bez prijave nadležnima. Taj navod nije tačan jer je gradnja prijavljena Minstarstvu održivog razvoja i turizma 1. Novembra 2019. godine (kopiju prijave Vam dostavljamo u prilogu).

Takođe, navedeno da je kompanija Adriatic Properties nema potrebne saglasnosti i dozvole što nije tačno. Istom Ministarstvu su saglasnosti dostavljene na vrijeme što će nadamo se i Minstartsvo, odnosno njihovi inspekcijski organi i utvrditi.

S obzirom da djelujemo u skladu sa istim zakonom kao i organizatori protesta, treba znati da u skladu sa zakonom ne postoji građevinska dozvola za gradnju već prijava građenja koja je uredno predata nadležnom Ministarstvu. S obzrom da smo prijavu dali 1. novembra jasno je da su se stekli uslovi za početak gradnje, a u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

Što se tiče komunalija na koje se takođe pozivaju organizatori protesta, oslobođeni smo od plaćanja istih kao objekat od opšteg interesa, u skladu sa članom 239. Zakona o planiranju i izgradnji objekata. Što je ustaljena zakonska procedura za ovu vrstu objekata kako u našem slučaju tako kod drugih pravnih lica u Crnoj Gori koji grade slične objekte a na osnovu ovog Zakona.

Što se tiče sječe stabala, kompanija Adriatic Properties je na osnovu rješenja Agencije za zaštitu prirode i životne sredine u skladu sa zakonom uradio elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu. Taj elaborat sadrži sve informacije u vezi sa tretmanom biljnih vrsta na lokaciji. Ukupno su bila objavljena četiri javna obavještenja kojima se pozivala sva zainteresovana javnost ( bez obzira na njihovu pripadnost ili unutrašnje uređenje: državne insitucije, opštinske insitucije, NVO sektor, pravna i fizička lica -uglavnom sve zainteresovane strane ) da se uključe u proces odobrenja ili osporavanja elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Pored navedenog, dana 18.01.2019 godine održana je i javna rasprava (takođe javno objavljena) na kojoj su se samo pojavili predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i predstavnici investitora (u prilogu sve objave u medijima i javni pozivi za zainteresovanu javnost). Nakon sprovođenja svih neophodnih zakonskih procedura Rješenje o izdavanju saglasnosti za elaborat o uticaju na životnu sredinu je zvanično izdato 13.02.2019. godine.

Bitno je naglasti da će na istoj lokaciji i u objektu biti zasađeno preko 250 stabala drveća kao i 5,900 malog i žbunastog rastinja. Objekat koji gradimo ne predstavlja devastaciju Miločerskog parka, jer je predviđena gradnja na građevinskoj parceli, a ne na zaštićenom zelenilu, na lokalitetu označenom kao Lokacija 1 (UP1). Na toj lokaciji se već nalazio stari objekat „Kraljičina Plaža“, a novi objekat osim pozicije starog objekta pokriva: parking starog objekta, punilicu za gorivo sa pripadajućim podzemnim rezervoarom.

Prilog: Prijava gradnje