21-12-2021

Akcija Petarda do 15. januara: Roditelji da obrate pažnju na kontakte djece sa pirotehničkim sredstvima

U prostorijama CB Budva održan je sastanak operatvinog tima povodom akcije “Petarda”, kojoj su se odazvali predstavnici svih relevantnih institucija

Akcija Petarda do 15. januara: Roditelji da obrate pažnju na kontakte djece sa pirotehničkim sredstvima | Radio Televizija Budva

Pored službenika Centra bezbjednosti Budva, sastanku su prisustvovali predstavnici obrazovnih ustanova, Komunalne inspekcije i policije, Uprave za inspekcijske poslove, HMP Budva, kao i NVO EPI Budva.

"Sastanak je održan u cilju sprečavanja trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava, što za posledicu ima povređivanje, izazivanje požara i narušavanje javnog reda i mira naročito za vrijeme proslave novogodišnjih i božićnih praznika, kazao je za portal RTV Budvs zamjenik komandira budvanske policije, Željko Kadović.

On je podsjetio da službenici Centra bezbjednosti Budva sprovode akciju „Petarda“ od 15. decembra ove godine do 15. januara 2022. radi spriječavanja nelegalne, nedozvoljene trgovine kao i distribucije pirotehničkih sredstava.



"Tokom akcije biće kontrolisana mjesta na kojima se, prema saznanjima policije, obavlja nelegalna prodaja i distribucija, a posebno mjesta gdje se okupljaju mladi, naprije škole, zatim trgovački objekti, pijačna mjesta i slično. Ukoliko dođe do nezakonite nabavke i prometa pirotehničkih sredstava protiv odgovornih lica, kao i onih koji nezakonito koriste pirotehniku podnosiće se prekršajne prijave sudu, odnosno krivične prijave nadležnim organima, uz prethodne konsultacije sa državnim tužiocem", istakao je Kadović.

Podsjećamo da je shodno članu 45c stav 4 Zakona o eksplozivnim materijama Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo Naredbu o zabrani prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava razreda II – petardi, objavljenu u Službenom listu Crne Gore 12. decembra tekuće godine.

To znači da tokom novogodišnjih i božićnih praznika neće biti prodaje pirotehničkih sredstava drugog razreda – petardi. Ostali pirotehnički proizvodi razreda II (fontane, rimske svijeće, rakete, vulkani) će se naći u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o eksplozivnim materijama (član 45c it u u vremenu od 20.12. do 15.01.). Ova sredstva će se prodavati u specijalizovanim prodajnim objektima koji moraju ispunjavati propisane tehničke uslove i standarde i mogu se prodavati isključivo osobama starijim od 18 godina.

Iz CB Budva apeluju na roditelje da posebnu pažnju obrate prilikom kontakta njihove djece sa pirotehničkim sredstvima i nestručne upotrebe istih.