10-02-2022

Antitijela djeluju najbolje poslije infekcije kovid-19

Broj antitijela opada i kod prethodno zaraženih i kod vakcinisanih osoba, ali im se djelovanje poboljšava samo poslije infekcije, a ne vakcinacije, pokazalo je istraživanje izraelskog Medicinskog centra Šeba.

Antitijela djeluju najbolje poslije infekcije kovid-19 | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Kako je najavljeno rezultati tog istraživanja biće predstavljeni na Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti u aprilu, prenose izraelski mediji.

Istraživanje, predvođeno doktorkom Karmit Koen, bi moglo da objasni zašto su prethodno zaraženi pacijenti, kako se čini, bolje zaštićeni od nove infekcije kovidom-19 nego oni koji su samo vakcinisani.

Analiziran je imuni odgovor kod 130 oporavljenih pacijenata tokom jedne godine i upoređen sa 402 osobe koje su dva puta imunizovane Fajzer vakcinom, ali nikada nijesu imale kovid-19.

Otkriveno je da je broj antitijela mjesec dana poslije vakcinacije viši nego kod onih koji su se oporavili od bolesti.

Taj broj je međutim opao brže u grupi vakcinisanih.

I mada je indeks avidnosti (kvalitet performansi antitijela) u početku veći kod vakcinisanih nego onih koji su se oporavili od kovida-9 on se značajno ne mijenja kod vakcinisanih, ali raste postepeno kod oporavljenih pacijenta.

To bi moglo objasniti zašto će se duplo vakcinisane osobe koje se nikada nijesu zarazile kovodom-19 vjerovatnije suočiti sa infekcijom poslije pola godine.

Studija je takođe pokazala da su suprotno očekivanjima antitijela oporavljanih pacijenata koji spadaju u grupu gojaznih s indeksom mase tijela 30 i većim viši u poređenju sa onim ispod 30 (prekomjerne do normalne težine).

Gojazni ljudi koji su raniji bili zaraženi su zato bolje zaštićeni od nove infekcije.

Od svih oporavljenih pacijenata kod 42 (36 odsto) javio se dug kovid, uključujući uticaj na mentalno zdravlje (pet odsto), neoruloške (devet odsto), kardiovaskualne (pet odsto) i respiratorne (31 odsto) simptome.

Autori studije su zaključili da "iako se broj antitijela smanjuje vremenom i kod pacijenta oporavljenih od kovida-19 i vakcinisanih osoba, kvalitet antijela se povećava poslije infekcije, a ne poslije vakcinacije".

"Ti rezultati pružaju specifične karakteristike imunog odgovora koje mogu da objasne razlike u zaštiti od kovida-19 kod prethodni zaraženih i vakcinisinih ljudi", zaključuje se u studiji.