07-11-2018

Avioni bez prozora će pružiti putnicima panoramski pogled na nebo

Od kako je putovanje avionom izumljeno ljudi se konstantno bore za sjedište do prozora. Ali ne više! Centar za inovacije, britansko istraživanje i tehnološke firme kreiraju budućnost putovanja avionom. Budućnost letenja će biti bez prozora.

Avioni bez prozora će pružiti putnicima panoramski pogled na nebo | Radio Televizija Budva

Zapravo, cijela strana aviona će biti pokrivena OLED ekranima na dodir, davajući svima u avionu virtuelno mjesto do prozora, kako bi mogli da gledaju u nebo. Ovakvo nešto se očekuje u skorijoj budućnosti.

Ekrani na dodir će biti povezani sa kamerama, koje su prikopčane na spoljašnje djelove aviona. Ovo omogućava ekranima da emituju realan pogled prirode koja se nalazi oko aviona.

Ako vam pripadne muka od gledanja u nebo, možete jednostavno da isklučite kamere i da se vratite u uobičajano okruženje u avionu.

Ako vam nije jano što je OLED tehnololgija, evo objašnjenja.



OLED je najnovija i najnaprednija TV tehnologija, za koju se vjeruje da će u potpunosti promijeniti evoluciju TV uređaja.

OLED (Organic Light Emitting Diode) je organski materijal napravljen od ugljeničnih vlakana koja emituju svijetlo kada se kroz njih propusti struja. Ono što ga razlikuje od LCD tehnologije jeste da OLED-u nisu potrebni pozadinsko osvetljenje i filteri.

Na taj način ova vrsta tehnologije je energetski efikasnija, jednostavnija i omogućava proizvodnju znatno tanjih ekrana u odnosu na modele koji koriste LCD tehnologiju. OLED tehnologija pruža izuzetan kvalitet slike - omogućava postojane i jarke boje, duboke crne tonove, veoma brzu ratu osveženja slike, kao i široki ugao gledanja, i polako ali sigurno postavlja standard u okviru industrije dobijajući značajna priznanja, kako od korisnika tako i od stručne javnosti.

Kada cijela unutrašnjost aviona bude ispunjena ekranima, putnici će moći da vide šta ih okružuje, pa više neće morati da se bore sa dobro mjesto pored prozora.