11-02-2021

Bogdanović i Krapović: SDT pokušava da izvrši politički pritisak zbog predloženih zakona o tužilaštvu

Predsjednik poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović je na konferenciji za novinare rekao da su ga u SDT-u ispitivali da li je pomogao predsjedniku Opštinskog odbora Budve Mijomiru Pejoviću i predsjedniku Kotora Vladimiru Jokića u dobijanju državljanstva.

Bogdanović i Krapović: SDT pokušava da izvrši politički pritisak zbog predloženih zakona o tužilaštvu | Radio Televizija Budva

Foto: Demokrate

Poslanici Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović i Dragan Krapović kazali su da su danas pozvani na razgovor u Specijalnom državnom tužilaštvu kako bi se na njih izvršio politički pritisak zbog predloženih zakona o o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Predsjednik poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović je na konferenciji za novinare rekao da su ga u SDT-u ispitivali da li je pomogao predsjedniku Opštinskog odbora Budve Mijomiru Pejoviću i predsjedniku Kotora Vladimiru Jokića u dobijanju državljanstva.

On je dodao da se razgovor odvijao u prisustvu Vladana Lazovića i da nije slučajno što je on nećak pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

"Ispitivao me je sinovac Zorana Lazovića naširoko i nadaleko poznatog operativca za prljave poslove Demokratske partije socijalista. Vladan Lazović u prisustvo dva službenika me je danas pitao, što je za rubriku "vjerovati ili ne", citiram: "Da li poznajem lica Mijomira Pejovića iz Budve i da li znam da isti ima državljanstvo Srbije, te da li sam mu nešto eventualno pomogao u dobijanju državljanstva Crne Gore", rekao je Bogdanović, naglašavajući da on nije mogao pomoći čovjeku koji je rođen prije njega dvije godine da dobije državljanstvo.

Bogdanović je kazao da je nemoguće bilo i da sa devet godina pomogne da Vladimir Jokić dobije državljastvo.

U SDT-u je Bogdanović negirao da je ikada pomagao Miša Savovića, sina specijalno državnog tužioca Živka Savovića. Šef poslaničkog kluba Demokrata je naglasio da je tek danas saznao da je Mišo Savović sin SDT.

"To pitanje ima veze sa istupom specijalnog državnog tužioca Živka Savovića u kome je on optužio specijalne državne tužioce Milivoja Katnića i Sanju Jovićević za nezakonito postupanje, a ja sam danas po nalogu te iste Sanje Jovićević saslušan u SDT", rekao je Bogdanović.

Naglasio je da osim političkog pritiska koje vrši SDT, ovo može biti i alibi za nezakonito prisluškinje, koje je prethovna vlast, kako je kazao, najvjerovatnije sprovodila prema njemu.

Dragan Krapović je kazao da je, takođe, ispitivan u SDT u prisustvu Vladana Lazovića i da je jedno od pitanja bilo da li je na bilo koji način pomogao sinu specijalnog državnog tužioca Mišu Savoviću dok je vršio funkciju predsjednika Opštine Budva.

"Inspektori su me upitali da li sam u nekom periodu, dok sam bio predsjednik Opštine Budva gospodinu Mišu Savoviću, koji je kako sam danas saznao sin specijalnog državnog tužioca Savovića, da li sam mu odborio neko sponzorstvo ili neku pomoć u Opštini Budva. Ja sam u SDT rekao da je takvo nešto moguće, jer sam imao više desetina takvih zahtjeva na dnevnom nivou kao predsjednik Opštine Budva i da ukoliko jeste nešto odboreno da je odobreno u skladu sa zakonom i procedurama i da o tome postoji validna dokumentacije u Opštini Budva", rekao je Krapović.

On i Bogdanović su istakli da su svi poslanici Demokrata "bez ijedne jedine mrlje u svojoj karijeri" i da će nastaviti sa demontažom svih crnogorskih institucija koje su politizovane od DPS-a.

Koprivica: Katnić neće biti zamjena za zakone

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je na istoj konferenciji je kazao da su svjedoci kako tužilaštvo, posebno SDT ne vrši svoju ustavnu funkciju, nego politički progon bivše vlasti, zbog najavljenih reformi u tužilaštvu.

“Umjesto da glavni specijalni tužilac i SDT utvrde i saopšte istinu o onim nerasvjetljenim aferama na kojima insistira i Evropska unija, ono fabrikuje neistine o ljudima čistih biografija čistih ljudi, zato što su oni opredijeljeni za borbu protiv zloupotreba, kriminala i korupcije i protiv onih ljudi koji su stavili potpis na sve one reformske zakone u tužilaštvu”, kazao je Koprivica.

On je komentarišući saopštenje specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da će podnijeti ostavku ako se ne usvoje zakoni o tužilaštvu, rekao da Katnić hoće da sebe da nadredi i učini bitnijim od pravnog poretka i parlamenta na kojem je da predlaže i usvja zakone.

“Glavni specijalni tužilac hoće sebe da predstavi jednako vrijednim jednom zakonu, a to svakako nije tako niti će biti tako. Katnić neće biti zamjena za zakone”, naglasio je Koprivica.

On je istakao da će uzeti u obzir sve sugestije Evropske unije, kako bi sistem bio što kompaktibilniji sa praksom zapadne Evrope u ovoj oblasti.


Izvor: Vijesti