29-08-2018

Broj sudskih pacijenata u psihijatrijskoj bolnici Dobrota u porastu

Broj sudskih pacijenata u Specijalnoj bolnici za psihijatriju “Dobrota” u Kotoru porastao je za čak deset puta u odnosu na devedesete godine, a tendencija povećanja broja forenzičkih pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi poprima zabrinjavajuće razmjere, ocijenio je direktor Dragan Čabarkapa.

Broj sudskih pacijenata u psihijatrijskoj bolnici Dobrota u porastu | Radio Televizija Budva

On je istakao da sudsko odjeljenje u ovoj bolnici broji 21 krevet, a da uglavnom imaju još 50-ak sudskih pacijenata, te da se zbog ograničenih kapaciteta preraspodjeljuju na druga odjeljenja, zajedno sa dobrovoljno i prisilno hospitalizovanim pacijentima, što, kako upozorava, povremeno ometa svakodnevno funkcionisanje bolnice i prijem akutnih pacijenata, a kosi se i sa poštovanjem ljudskih prava.

Tokom proteklih 25 godina tendencija povećanja broja forenzičkih pacijenata u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor poprima zabrinjavajuće razmjere.

"Naime, za razliku od ranih 90-ih godina kada se broj sudskih pacijenata na godišnjem nivou kretao od 10 do 15, između 2000. i 2005. godine je bio oko 30, da bi se od 2007. godine do danas još nekoliko puta uvećao, od početnih 70 sve do rekordnih 112 u 2015. godini”, rekao je Čabarkapa za Dan.

Objašnjava da su različiti razlozi zbog kojih se pacijentima izriču mjere bezbjednosti.

“To nijesu samo počinjenost krivičnih djela (od najtežih ubistava, nasilja u porodici ili okolini, do lakših krivičnih prestupa), već procjena suda na osnovu nalaza vještaka medicinske struke da ova lica mogu biti opasna po sebe i okolinu i da im je neophodno izreći mjeru bezbjednosti obaveznog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi”, naveo je on.