28-02-2022

Budva će još čekati na zaobilaznicu

Budvani će još čekati na obilaznicu, jer se kasni s idejnom dokumentacijom. Evropska komisija najavila je da povlači bespovratna novčana sredstva, uz napomenu da se može ponovo aplicirati kada se steknu uslovi, dok iz Ministarstva kapitalnih investicija objašnjavaju da će novac biti preusmjeren u neki projekat koji je već osmišljen. Nevladin sketor neiskorišćene grantove vidi kao nesposobnost institucija da rade projekte.


Foto: Nadtochiy/ Dreamstime.com

Za vožnju Budvom tokom ljetnje sezone neophodno je strpljenje. Mještani smatraju da su se odavno stekli uslovi da metropola crnogrskog turizma više ne šalje slike saobraćajnog kolapsa.

“ Kako stvari stoje, moraće Budvani još da pričekaju na zaobilaznicu, jer je vlada od nje odustala. Ne radi se o odustajanju, to je zivotno značajno za turizam cijeneći da je Budva u kolapsu kada je sezona istina je da projekat zaobilaznice nije na nivou zrelosti da imamo idejni projekat i da imamo procjene uticaja da se ide u proceduru",kazao je predsjednik Opštine Marko Carević.


Foto: Zaobilaznica ljeti, RTCG

Promjenom metodologije za dodjelu grantova, ovo trenutno odustajanje, moglo bi se i isplatiti.

“Tako da evo prvi put imamo benefit ako ne radimo”, kaže Carević.

Ines Mrdović iz akcije za socijalnu pravdu smatra da su crnogorske institucije nespremne da apliciraju za evropske grantove.

“U gomilu projekta se ulazilo grlom u jagode, ne uradi se ništa da biste došli do novca. Moguće da je logika da se dobije novca više onda Ok,ako je to opcija onda treba da uradite sve da kvalitetno priprmite projekat”, kazala je Mrdović.

Nerad nije, kaže Radunović, razlog za odgađanje posla. Po njegovim riječima radovi na više velikih projekata prevelik su zalogaj za Crnu Goru. Zato je bilo neophodno da se odrede prioriteti.

"Odobrena sredstva su bila u iznosu 42 miliona. Ta sredstva biće uložena u druge projekte", kazao je Radunović.

“I turizam i Budva, sve opštine gube mnogo, ali to je stvar donosilaca odluka u ovoj državi koji nalaze neke druge priorotete ,a ne koji su prioriteti lokalnog građanstva i u prioriteti ove države u kontekstu proklamovanih priča da nam je turzam broj jedan”, kaže Mrdović.

A kako se ovakve stvari ne bi ponavljale, tvrdi Carević neophodno je da se decentralizuje sistem.

“Niko ne zna šta nama treba kao mi u Budvi”, kazao je on.

Tako će zaobilaznica oko Budve morati da sačeka idejni projekat, pa procjenu životne sredine i javne rasprave. Budvani više i ne pitaju zašto se toliko kasni, jer su, kažu, navikli da je odgovor.

Izvor: RTCG