25-04-2024

Budva u Berlinu učila o unapređenju noćne ekonomije kroz saradnju sa umjetničkom zajednicom

Predstavnici Budve su 18. i 19. aprila prisustvovali studijskoj posjeti u Berlinu koju je organizovala URBACT mreža Gradovi kad padne mrak. Događaj, održan u saradnji sa VibeLab-om, je imao za cilj da istraži lokalne politike koje podržavaju rad klubova, sa fokusom na modele ekološke i ekonomske održivosti ključne za urbano obnavljanje grada.


Foto: Cities After Dark/LinkedIn

Sa akcentom na noćni život Berlina, kao katalizatora za ekonomski razvoj i kulturni rast, sastanak je istakao značaj aktivnog uključivanja noćnih aktera u oblikovanje dugoročnih politika. Učesnici, uključujući i predstavnike iz Budve, učili su iz bogatog iskustva Berlina, gdje se 50% turista vraća upravo zbog dinamičnih večernjih aktivnosti.

Vodeći stručnjak iz Evropske komisije za noćnu ekonomiju Simon d'Antonio, istakao je važnost podrške umjetnicima, festivalima i klubovima u stvaranju aktivnog života grada kad padne mrak. Inicijative koje predvodi Musicboard Berlin, uključujući stipendije za mlade umjetnike i finansiranje pilotskih događaja, pohvaljene su upravo zbog njegovanja raznovrsne muzičke scene.


Foto: Cities After Dark/LinkedIn

Takođe, tema posjete je bila i uloga Clubcommission Berlin e.V, jednog od prvih oblika zajedničkog upravljanja noćnom ekonomijom na globalnom nivou, koji ne samo da se zalaže za i istražuje klubsku kutluru Berlina, već i aktivno štiti ove prostore i događaje. Osim toga, Clubcommission pruža finansijsku podršku prilikom zvučne izolacije i unapređenja klubova u oblastima grada koje doživljavaju značajan urbanistički razvoj.

Dok partneri mreže Gradovi kad padne mrak preduzimaju prve korake ka integraciji akcionih planova za razvoj noćne ekonomije, berlinski sastanak definitivno stoji kao primjer zajedničkih napora i inovativne strategije u korišćenju noćne ekonomije za urbano i kulturno obnavljanje gradova.

Podsjećamo, razmjenom ideja i najboljih praksi, URBACT mreža okuplja evropske gradove posvećene promovisanju održivog i inkluzivnog razvoja urbanih područja u večernjim časovima, sa posebnim fokusom na razvoj noćne ekonomije.

M.O.