23-02-2024

Opština Budva na okupljanju gradova Evrope u Parizu radi podsticanja inovacija u oblasti noćnog života

URBACT mreža „Gradovi kad padne mrak” je zakazala drugi transnacionalni sastanak u Parizu, koji će se održati od 28. februara do 1. marta. Ovaj ključni događaj okupiće predstavnike evropskih gradova kako bi sarađivali i dijelili iskustva o strategijama za razvoj urbanih područja u večernjim časovima, sa posebnim fokusom na unapređenje noćne ekonomije.


Foto: Portal RTV Budva/Arhiva

Sastanku će prisustvovati izabrani predstavnici partnerskih gradova, Opština Budva će imati svoje predstavnike, a predviđen je obiman program večernjih studijskih posjeta raznim lokacijama u Parizu.

Tokom događaja, učesnici će imati priliku da raspravljaju o temama kao što su bezbjednost, inkluzivnost, kultura, mobilnost i održivost u oblasti noćnog života gradova. Takođe, istraživaće se
inovativni pristupi i najbolje prakse koje se mogu prilagoditi i implementirati u različitim urbanim kontekstima.

Javna konferencija „Gradovi kad padne mrak: Inspirativne priče iz Evrope” biće otvorena za širu javnost i pružiće uvid u iskustva i uspješno realizovane projekte iz različitih evropskih gradova. Ovo je jedinstvena prilika za građane Pariza i šire da se angažuju i inspirišu kreativnim rješenjima za razvoj urbanog noćnog života.

Drugi transnacionalni sastanak URBACT mreže „Gradovi kad padne mrak” obećava da će biti značajna prekretnica u razvoju inovativnih urbanih strategija za evropske gradove. Kroz saradnju i dijeljenje znanja, partnerski gradovi ostaju posvećeni stvaranju sigurnih, živih i inkluzivnih noćnih urbanih okruženja za sve građane.

„Gradovi kad padne mrak” je transnacionalna mreža koja okuplja evropske gradove posvećene promovisanju održivog i inkluzivnog razvoja urbanih područja u večernjim časovima. Kroz dijeljenje znanja, iskustava i najboljih praksi, mreža ima za cilj jačanje kapaciteta gradova prilikom suočavanja sa izazovima, kao i korišćenje prilika koje se tiču noćnog života u gradu.

Pod temom „Noćna ekonomija za održivi razvoj”, ovaj projekat, koji predvodi Braga, uključuje deset evropskih gradova, među kojima su Pariz (Francuska), Talin (Estonija), Varna (Bugarska), Đenova (Italija), Malaga (Španija), Nikozija (Kipar), Pirej (Grčka), Zadar (Hrvatska) i Budva (Crna Gora).