22-02-2022

Četvrtkom gužve ispred biohemijske laboratorije, u jednom danu i preko 250 uzorkovanja

Prošlog četvrtka pred vratima biohemijske laboratorije u Domu zdravlja u Budvi, kada se uzorkuje krv radi specijalnih analiza, primjetan je bio veliki broj građana koji su čekali red za vađenje krvi. Bilo je i onih čiji su uputi odloženi za narednu sedmicu zbog obima posla. Iz ove javne zdravstvene ustanove za naš portal objašnjavaju razloge pomenutih gužvi.

Četvrtkom gužve ispred biohemijske laboratorije, u jednom danu i preko 250 uzorkovanja | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Iz Doma zdravlja su saopštili da su u četvrtak, 17. februara obavljene ukupno 254 analize, navodeći da se četvrtkom i petkom rade određena uzorkovanja koja se šalju na dalju analizu u Opštu bolnicu Danilo I na Cetinju, kao i ostale ustanove na sekundarnom i tercijalnom nivou zdravstvene zaštite. Iz navedenog razloga, kako su kazali, dolazi do povećanog broja pacijenata koji trebaju uslugu u Biohemijskoj laboratoriji.

“Navedenog datuma jedna laborantkinja je radila na šalteru za prijem uputa, a četiri laborantkinje su vršile uzorkovanje pacijentima. Radilo se i o velikom broju djece kojima se vršilo kapilarno uzorkovanje, što vremenski duže traje u odnosu na vensko uzorkovanje, dok je 40 pacijenata imalo upute za Klinički centar Crne Gore, za imunološku laboratoriju 10 pacijenata, za Opštu bolnicu Danilo I na Cetinju 44 pacijenta, 20 pacijenata je uzorkovano koji su upućeni iz Covid ambulante ( u specijalno opremljenom kontejneru ) i 140 pacijenata koji su uzorkovani po uputu izabranog doktora iz naše ustanove. Dakle, ukupan broj analiza iznosio je 254. Po informacijama iz BHL-a nije bilo pacijenata koji su vraćeni, a uputi su primljeni na šalteru BHL-a”, navedeno je u saopštenju.

Na pitanje da li postoji limit na dnevnom nivou u prijemu uputa za biohemijsku laboratoriju, u odgovoru dostavljenom našem portalu, navedeno je da se uputi primaju počev od 7h i svakom pacijentu koji dođe sa uredno izdatim uputom za analize, uzorkovanje se izvrši istog dana.

“Četvrtkom i petkom rade se određena uzorkovanja koja se šalju na dalju analizu u Opštu bolnicu Danilo I na Cetinju, kao i ostale ustanove na sekundarnom i tercijalnom nivou zdravstvene zaštite. Iz navedenog razloga dolazi do povećanog broja pacijenata koji trebaju uslugu u našoj BHL službi. Želimo da istaknemo, da JZU Dom zdravlja Budva na taj način izlazi u susret građanima jer bi isti za navedenu laboratorijsku uslugu bili prinuđeni da putuju na Cetinje i ostale ustanove na sekundarnom i tercijalnom nivou i tamo im se pruži navedena usluga. Na taj način građani su pošteđeni putovanja u drugu medicinsku ustanovu radi potrebnih analiza. Pored redovnih laboratorijskih uzorkovanja koji su potrebni našim sugrađanima Služba BHL svakodnevno vrši i veliki broj uzorkovanja - nalaza sugrađanima koji su upućeni iz Covid ambulante radi daljeg dijagnostičkog postupka. Navedene uzorkovanja se vrše u specijalno prilagodjenom kontejneru za navedenu namjenu da ne bi dolazilo do susreta Covid suspektnih i Covid pozitivnih osoba sa ostalim pacijentima.
”, dodaje se u saopštenju.

Laboratorija ima dovoljan broj zaposlenih, kompletno je opremljena i obezbijeđena od strane Ministarstva zdravlja, a od početka pandemije Covid – 19, kako navode, kompletno medicinsko osoblje je na usluzi sugrađanima.

“Broj građana koji trebaju neku od usluga u našoj ustanovi je povećan i svima se pruža adekvatna medicinska usluga shodno kliničkoj slici utvrđenoj tokom dijagnostičkog postupka", zaključuje se u saopštenju.

Shodno navedenim odgovorima možemo da zaključimo da ne postoji prepreka u redovnoj proceduri uzorkovanja krvi i obavljanju ostalih analiza, izuzev uslova koji je neophodan, a to je da morate poraniti kako bi na vrijeme dostavili svoj uput.

J.M.