20-09-2021

CG: Dug po stanovniku 2,41 hiljadu eura

Prosječna zaduženost po stanovniku na kraju avgusta je iznosila 2,41 hiljadu EUR, a obuhvatala je ukupan dug po osnovu kredita, kreditnih kartica i minusa na računima koje su odobrile banke i mikrofinansijske institucije, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

CG: Dug po stanovniku 2,41 hiljadu eura | Radio Televizija Budva

Ilustracija

Podaci CBCG pokazuju da je dug građana za kredite bankama i mikrofinansijskim institucijama na kraju avgusta bio 1,5 milijardi EUR. Građani su posljednjeg dana prošlog mjeseca za kreditne kartice dugovali 14,3 miliona EUR, a po osnovu overdrafta, odnosno dozvoljenog minusa na računima, 20,3 miliona, piše Pobjeda.

Na pitanje da li je i koliko porasla zaduženost crnogorskih građana u odnosu na uporedni period prošle godine, u CBCG su kazali da je ukupan dug zabilježio rast od 2,6 odsto.

“Upoređivanjem podataka o zaduženosti građana na 31. avgust sa stanjem na isti dan prošle godine dolazimo do zaključka da se ukupni dug građana po osnovu kredita, kreditnih kartica i overdrafta povećao 38 miliona EUR u jednogodišnjem periodu”, naveli su u CBCG.

Da zaduženost građana raste govori i podatak da je prosječan dug po stanovniku na kraju prošle godine bio 200 EUR manji, odnosno 2,24 hiljade EUR.

U Kreditnom registru CBCG prijavljeno je da su na kraju avgusta 122,92 hiljade građana dužnici bankama po osnovu kredita. To govori da svaki od zaduženih u prosjeku duguje 12,2 hiljade EUR.

Ukoliko ukupan broj stanovnika Crne Gore, kojih je prema podacima sa posljednjeg popisa 625,27 hiljada, podijelimo sa brojem onih koji su kreditno zaduženi kod banaka, dolazimo do podatka da je kreditno zadužen svaki peti stanovnik.

Građani se najčešće zadužuju dugoročno, dok kreditima uglavnom rješavaju stambeno pitanje. Kriterijumi na osnovu kojih su banke odobravale stambene kredite stanovništvu pooštreni su u drugom ovogodišnjem kvartalu. Očekuje se da će oni biti ublaženi do kraja godine, dok će se pooštriti standardi za potrošačke i druge vrste kreditnih zaduženja.

Na pooštravanje standarda uticalo je opadanje kreditne sposobnosti klijenata, koja je znatno opala od početka pandemije koronavirusa, posebno kada je riječ o građanima zaposlenim u sektoru turizma, ugostiteljstva i saobraćaja.

U CBCG kažu da je zaduživanje putem kreditnih kartica i dalje najskuplji vid zaduživanja, budući da banke za njih prijavljuju najveće kamatne stope.

“Prema posljednjim raspoloživim podacima o kamatnim stopama koje su banke dostavile CBCG, prosječno ponderisana efektivna kamatna stopa na kreditne kartice iznosi 12,66 odsto, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite u sistemu 5,74 odsto”, rekli su iz CBCG.

Ako bismo pri izračunavanju duga po stanovniku uzeli u obzir i javni dug Crne Gore, onda bi zaduženost bila znatno veća. Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, javni dug je na kraju juna iznosio 4,08 milijardi EUR ili 87,98 bruto domaćeg proizvoda.

Kada se on podijeli sa brojem stanovnika, dolazimo to toga da je zaduženost po stanovniku 6,53 hiljade EUR po osnovu javnog duga države. Ako se tome dodaju dugovanja građana bankama i mikrofinansijskim institucijama za kredite, kreditne kartice i minuse na računima, ukupna zaduženost po stanovniku je 8,94 hiljade EUR.

(MINA-BUSINESS)