20-07-2023

Cijene u Crnoj Gori veće 11 odsto nego lani

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu su bile veće 7,5 odsto nego u istom mjesecu prošle godine. Prema podacima Monstata, najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena smještaja, mesa, voća i povrća, vazdušni prevoz putnika, kao i restorani, kafei i slično.

Cijene u Crnoj Gori veće 11 odsto nego lani | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracja

Takođe, kada se uporedi šestomjesečni period ove godine sa periodom od januara do juna prošle godine cijene su više za 11 odsto.

Najviše poskupili stanovi

Za godinu najviše su poskupili troškovi stanovanja i smještaja, više od 30 odsto. I povrće je skuplje nego prošle godine i to oko 23 odsto, koliko su poskupile i frizerske usluge. Mlijeko, sir, jaja i meso skuplji su oko 14 odsto. Takođe, značajan utcaj na godišnju stopu inflacije imali su cijene voća, odjeće i obuće, restorana i kafea. S druge strane, došlo je pojeftinjena ulja i masti. U odnosu na prošlu godinu, ulje je jeftinije za 21 odsto, a gorivo oko 14 odsto.

Kada je u pitanju mjesečna inflacija, u odnosu na maj, najveći rast cijena zabilježen je u kategoriji vazdzšni prevoz putnika, gotovo 20 odosto.Takođe, dvociffrene stope inflacije, odnosno rast cijena od oko 13 odsto evidentiran je i kod usluga smještaja. Poskupile su i stomatološke usluge oko 8,5 odsto, dok je oko osam odsto skuplje povrće nego mjesec ranije, dok je pad zabilježen kod cijena odjeće i obuće.

Statistika pokazuje da su naznatno pale cijene odjeće, obuće, ulja i masti te proizvoda za ličnu njegu.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Indeks potrošačkih cijena se definiše kao mjera prosječne promjene cijena fiksne korpe roba i usluga koje domaćinstvo kupuje u cilju zadovoljenja svojih potreba.

(Bankar.me)