13-01-2021

Čokoladni hobi Marije Franete: Šefica slatkih đakonija

Dvadesetogodišnja Marija Franeta iz Budve ne može da odoli mirisu čokolade i smatra da ne postoji osoba koja ne voli slatkiše, pa je tako za svoj hobi izabrala slatku aktivnost u kojoj uživa. Uzor za izradu slatkih delicija pored mame i bake koje su izvrsne domaćice, u djetinjstvu bila joj je i emisija "Cake boss".

Čokoladni hobi Marije Franete: Šefica slatkih đakonija | Radio Televizija Budva

Marija dolazi iz velike porodice u kojoj je trpeza uvijek bila jedan od povoda za okupljanje, pa tako njeno intresovanje za kulinarstvo i nije naišlo na veliko čuđenje. Druželjubivu i uvijek nasmijanuz Mariju diploma Luče odvela je na Ekonomski fakultet gdje je student druge godine na Univerzitetu u Podgorici. Ljubav prema slatkišima datira od ranog djetinjstva, priča Marija za naš portal na samom početku razgovora.



"Pored babe i mame, koje su odlične domaćice i koje su me naučile osnovnim koracima u kuhinji, veliki uticaj da zavolim spremanje kolača imala je TV emisija Cake Boss koju sam kao mala obožavala da gledam i divim se izgledu torti", kaže Marija.



Iako veoma mlada, Marija u kuhinji ne izbjegava nijedan pravac, pa jednako uživa i u spremanju slanih delicija.



"Pa zanimljivo je to što sam najprije počela sa spremanjem raznih slanih peciva, a nakon toga nekako je spontano krenulo i spremanje torti i kolača. Akcenat je sada na tortama, ali volim da spremam i slano, pa se tako desi da ukućani dobiju i ručak od mene", kazala je sa osmijehom.



Inspiracije joj, kako kaže, ne fali, a kao što je poznato ona ne bira ni mjesto ni vrijeme.



"Inspiracija kao inspiracija dolazi nekad sama od sebe ali ne bira ni mjesto ni vrijeme i ideja se stvori sama. A ponekad desi i da inspiraciju potražim na internetu ili pak u pogledu na našu lijepu Budvu", kazala nam je ova vrijedna dvadesteogodišnjakinja.



Mariju u kuhinji ne plaši nijedan zadatak, pa što se slatkiša tiče, sprema sve. Od onih svakidašnjih do onih koji iziskuju veliki trud i umijeće.



"Sve što je slatko, pa još i sa čokoladaom. Stvarno volim da spremam slatkiše, od možda nekih jednostavnih recepata kao što su palačinke pa do nekih bas zahtjevnih torti", ispričala nam je.

Vremena joj uvijek fali kako bi se u jednom danu posvetila svemu što voli, ali, kaže da se ipak trudi da nađe vremena za sve ono u čemu uživa.



"Sve se stiže kada postoje želja i volja, kada se nešto radi s ljubavlju i uz dobru organizaciju", kaže Marija.



Ona je sada usmjerena na završavanje Ekonomskog fakulteta, a ekonomija je nešto čime, kako nam je kazala i u budućnosti planira da se bavi. Marija ipak ističe, da neće zapostaviti ni svoj slatki hobi koji će, kako se nada, jednom prerasti u privatni biznis.



Prve slatkiše spremila je za porodicu i prijatelje, a u zamjenu za njihove iskrene kritike.



"Sve je krenulo od najbližih. Od porodice i prijatelja, pa tako su oni prvi na liniji pohvale i kritika, uvijek imaju tu privilegiju da prvi probaju nesto novo. Ali tu su i da negoduju kako sam ja kriva za višak kilograma", kazala je Marija kroz šalu.

Link profila na kojem možete da pogledate Marijine slatke delicije

D.P.